Днес в 11:40 ч. българско време от космодрума Байконур в

...
Днес в 11:40 ч. българско време от космодрума Байконур в
Коментари Харесай

Човечеството остана без пилотирани космически кораби. Ами сега?

Днес в 11:40 ч. българско време от космодрума Байконур в Казахстан излетя галактическата ракета “Союз-ФГ ” с пилотирания галактически транспортен съд “Союз МС-08 ”. На борда летяха американският астронавт Ник Хейг и съветският космонавт Алексей Овчинин. В началото на полета всичко изглеждаше добре, само че когато ракетата-носител доближи до височина 50 километра, беше открита особеност във втората степен. Наложи се незабавно активиране на системите за спешно избавяне. Овчинин и Хейг се прибраха назад на Земята след стръмно балистично втурване и в този момент са вкъщи, измежду роднините си. 

Това е единствената добра вест.

Лошите вести са доста. Най-важната е, че ракетите и корабите “Союз ” са изведени от употреба за неустановен интервал от време. Понастоящем те са единственият метод за доставка на екипаж на борда на “Международната галактическа станция ”. Ако изключим Русия, единствената друга страна със дарба да праща хора в космоса е Китай. Но китайски пилотиран старт не се възнамерява преди 2020 година и също така американският Конгрес е забранил на НАСА да работи с китайската галактическа организация. В Съединени американски щати понастоящем две компании, Боинг и СпейсЕкс, създават надлежно кораби “Старлайнър ” и “Крю Драгън ”, само че първите тестови полети не се чакат да се случат преди януари 2019-та година. 

Което значи, че след днешната злополука бъдещето на “Международната галактическа станция ” е неразбираемо, тъй като на практика сме останали без пилотирани галактически кораби. 

Ами в този момент? 

“Международната галактическа станция ” е населявана непрекъснато от 2-ри ноември 2000 година От тогава насам, в продължение на цели 18 години, постоянно на борда й е имало хора. Независимо дали е било Рождество Христово, Нова година, делник или празник, човешкото наличие в космоса е било непрекъснато обезпечено. Дори когато совалката “Колумбия ” се разпадна по време на кацането си през 2003 година, станцията не бе обезлюдена. Вярно – екипажът тогава бе краткотрайно скъсен от трима на двама души, до момента в който американските кораби се върнат в употреба. Но даже и по това време на МКС кипеше интензивен труд.

Понастоящем на станцията живеят трима души: Сергей Прокопиев (космонавт на Роскосмос), Александър Герст (астронавт на ЕКА) и Серина Ауньон-Чанслър (астронавт на НАСА). И тримата са подготвени да останат в орбита допустимо най-дълго, в случай че се счете за нужно. Физически са годни за това. Проблемът е, че техният галактически транспортен съд “Союз МС-09 ” (същият, на който бе открита дупка в края на август) има избран експлоатационен период. Той завършва на 4-ти януари 2019 година. Евентуално този период може да се удължи мъничко, само че при всички положения корабът би трябвало да се върне до края на януари. Той играе ролята и на избавителна лодка – астронавтите няма да останат горе, в случай че не е налице транспортен съд, който да може да ги извози при положение на повреда. 

И в случай че Русия не възобнови изстрелванията на пилотираните кораби “Союз ” до тогава (това е повреда на пилотирана ракета и казусът ще бъде разследван най-подробно), “Международната галактическа станция ” може да остане необитавана. 

Днес на специфична конференция на НАСА бе обявено, че тази опция е напълно действителна (макар че бе дадено, че ще се направи всичко допустимо, с цел да не се стигне до там). Един от разновидностите, който може да се разиска, е през декември или януари към “Международната галактическа станция ” да бъде изпратен безпилотен транспортен съд “Союз ”. Той може да се скачи с орбиталния комплекс и да служи като избавителна лодка на настоящия екипаж, до момента в който полетите с хора бъдат обновени. Дали ще се стигне до този сюжет – зависи от руснаците.

Друга опция: СпейсЕкс и Боинг, по разпореждане на НАСА, да ускорят работата по техните пилотирани кораби. Доколкото сме наясно, казусът с “Крю Драгън ” не е толкоз обвързван с подготовката на хардуера (практически корабът е готов), колкото с бюрократичната бумащина към него. Възможно е днешната злополука да даде най-сетне дълго чакания тласък на НАСА да отстрани цялата непотребна документи и да обезпечи зелена светлина за малко по-скорошно изстрелване на “Крю Драгън ”. За страдание обаче “Крю Драгън ” не може да се употребява, в случай че на “Международната галактическа станция ” няма хора. Тя би трябвало да бъде населявана, с цел да може да се прави мониторинг на новите приближаващи галактически кораби по време на тяхното съединяване. Така че “Крю Драгън ” и “Старлайнър ” най-малко към този момент не са алтернатива при положение, че се стигне до най-лошото – в случай че МКС бъде обезлюдена. Стигне ли се до този сюжет, първо “Союз ” би трябвало да излети в пилотиран вид и чак тогава “Крю Драгън ”.

През околните няколко седмици ситуацията на “Международната галактическа станция ” ще е спокойна. Засега има задоволително храна, вода и въздух за сегашния екипаж. А ако ракетите “Союз ” не се върнат в употреба навреме (те са нужни и за извеждането на товарните кораби “Прогрес ”), НАСА е дала обещание да помогне на Русия да извозва съветския багаж до станцията с товарните кораби “Драгън ” и “Сигнус ”.

Какво ще ни донесе бъдещето? Никой не може да каже. Изминали са едвам броени часове от злополуката. Но едно е несъмнено – галактическите организации би трябвало да намерят бързо решение – по-бързо, в сравнение с са привикнали в границите на бюрократичната си атмосфера. 

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР