Днес в 10.00 часа на Дондуков“ 2 държавният глава Румен

...
Днес в 10.00 часа на Дондуков“ 2 държавният глава Румен
Коментари Харесай

Осман Октай: „Шайката“ вече си има нов властови център и той се намира в президентството

Днес в 10.00 часа на „ Дондуков “ 2 президентът Румен Радев връчи мандат за изтъкване на претендент за министър-председател на парламентарната група на " Българска социалистическа партия за България ". По тематиката пред ФАКТИ приказва политическият анализатор Осман Октай.

- Г-н Октай, третият мандат отива в ръцете на Българска социалистическа партия. Вие прогнозирахте това. Какво очаквате да се случи?
- Още откакто бяха оповестени изборните резултати на 2 октомври 2022 година, аз споделих, че за следващ път, за жалост, отиваме към предварителни избори. Казвах и в този момент, че за разлика от лятото, когато Радев бързаше да вкара на власт служебното държавно управление, президентът претупа връчването на мандатите. Сега към този момент, управлявайки със служебно държавно управление и както споделя самият той „ … с моите министри, моята кохорта “, прави всичко допустимо да тупка топката, да бави процеса. И за какво го прави? Защото той управлява целия този развой. Той искаше и ще направи всичко допустимо изборите да са след средата на март месец. Защо един човек в страната ще споделя по кое време ще са изборите? За страдание, по този начин се случват нещата. Казвал съм пред вашата медия, че съм бил член на инициативния комитет по издигането на кандидатурата на президента Радев за втория му мандат. От моите усещания в диалозите на четири очи с него, а и пред други хора, наблюдавайки неговото държание, още когато той слезе и поддържа митинга на младите и подвигна пестник с фразата „ Мутри, вън “, то през днешния ден към този момент несъмнено мога да разгадая всеки негов предстоящ политически ход. Какво преследва, какво цели в персонален проект.

- И какво да очакваме…
- Той към този момент е воден от персонални упоритости. В същото време той ще направи всичко допустимо, тъй като се е обкръжил с доста съперници на Корнелия Нинова, да продължи борбата против нея. Така че резонно той ще връчи мандата на Корнелия Нинова. И това е една от аргументите той да бави връчването на мандата, откакто „ Продължаваме промяната “ го върнаха. Това няма по какъв начин да си разбираем като държание на общественик. Той умерено можеше да даде мандата още в сряда, откакто „ Продължаваме промяната “ го върнаха. Защо не го направи? Той остави и политиците, и вас, медиите, и жителите, да гледате сеира на тези, които се надяваха да получат третия мандат - какво биха създали, каква са им шансовете…

- А възможностите на Българска социалистическа партия да направи кабинет са…
- Нулеви. Просто от през днешния ден към този момент ще следим предизборната акция на Корнелия Нинова. Смятам, че, чисто егоистично и чисто политически от нейна страна, тя ще употребява колкото се може по-дълго да задържи мандата, с цел да може да участва колкото се може повече в медиите. Така тя ще може да се направи на Райна Княгиня, на Жана д'Арк, да се покаже като спасителката на страната. И всичко това към този момент ще е във времето на предизборната акция. Ще опита да натрапи, че, видите ли, всички са маскари, а само тя е най-загрижената за бъдещето на страната. Такова ще бъде нейното държание.

- Но и да не забравяме, че февруари месец ще има и конгрес на Българска социалистическа партия?
- Вижте, конгресът на Българска социалистическа партия няма никакво отношение към мандата. Да, нейните съперници се дислоцираха към президента и потриват предостатъчно ръце, само че аз, на база моя опит, знам по какъв начин се приготвя конгрес, по какъв начин се избират делегати. Знае се доста добре, че този, който провежда конгреса, си избира делегатите. И тези делегати на 90% са последователи и лоялни на ръководителя на партията, който е сега. Така че там никакви вести и изненади не чакам да има. Още повече, че към този момент ще е ясно, че предстоят избори – първо предварителни парламентарни, а през есента и локални. Така че най-малко през идващите две години Корнелия Нинова ще бъде непоклатима като водач на Българска социалистическа партия. Противниците ѝ се надяват тя да продължава да пада и това целят. Нищо друго. Но за следващ път, за жалост, ще би трябвало да гледаме персоналния нарцисизъм на нашите по този начин наречени политически водачи, които нямат угриженост за страната, за развиването на страната, на Народното събрание и парламентаризма. Не виждаме през днешния ден да се взимат такива решения, които да са в интерес на развиването на страната – приказвам за европрограмите, за правосъдната промяна и други цели, които би трябвало да има страната в този миг. Виждате какъв личностен конфликт следим. И всичко това е подвластно на политическия и личностния нарцисизъм. Днешната обстановката може да се формулира с едно изречение по следния метод - „ шайката “ към този момент си има нов властови център и той се намира в президентството. „ Шайката “ са тези, които ръководят от сараите, от Банкя, подмолно, без да участват на политическата сцена.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР