Днес се отбелязва Световният ден на зрението. Байер, заедно с

...
Днес се отбелязва Световният ден на зрението. Байер, заедно с
Коментари Харесай

До 2050-та година 115 милиона души в света ще изгубят зрението си

Днес се отбелязва Световният ден на зрението. Байер, дружно с Международната организация за предварителна защита на слепотата (IAPB), акцентира значимостта на очното здраве и нуждата да се усилят ресурсите и да се усъвършенства инфраструктурата за очна грижа в международен мащаб. Според актуалните прогнози, без съществуването на вложения или характерни действия, до 2050-та година 115 милиона души в света ще изгубят зрението си, което съставлява тройно нарастване по отношение на статистиката за 2015 година.
Отбелязван за пета поредна година, Световният ден на зрението приканва общността на офталмолозите „ Да отдадем значимото на зрението “ и да подобрим изхода от болестта за тези, които са наранени от загуба на зрението и/или слепота, които могат да бъдат предотвратени.
През 2015 година съвсем 1.35 милиарда души по света са били наранени в забележителна степен от загуба на зрението, като в по-голямата си част тези случаи е можело да бъдат лекувани, или да бъдат предотвратени чрез решения, които са известни, потвърдени, тествани и извънредно финансово ефикасни.
Световният ден на зрението (СДЗ) се отбелязва годишно всеки втори четвъртък на месец октомври за възстановяване на информираността и привличане на вниманието в международен мащаб върху слепотата и зрителните увреждания. Координиран от Международната организация за предварителна защита на слепотата, тазгодишният Световен ден на зрението ще бъде маркиран на 12 октомври и ще е придружен от апела „ Да отдадем значимото на зрението “, а главният фокус ще е върху скрининга посредством очни прегледи.
Световният ден на зрението е част от Глобалната самодейност за елиминиране на слепотата, която може да бъде предотвратена до 2020 година „ VISION 2020 “ на IAPB и е взаимна стратегия със Световната здравна организация (СЗО).
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР