Днес се навършват 65 години от рождението на легендарния пловдивски

...
Днес се навършват 65 години от рождението на легендарния пловдивски
Коментари Харесай

В една година Георги Славков печели Златната обувка, вкарва два гола на Барселона и вдига Купа

Днес се навършват 65 години от рождението на именития пловдивски футболист Георги Славков. Славков е роден на 11 април 1958г. в село Мусомища, което покрай Гоце Делчев. Той е един от тримата българи печелил Златната обувка , която се дава на най-резултатния футболист в европейско състезание. 
Прочетете още
Славков печели оценката през 1981г. като състезател на Ботев, а преди него то е извоювано от Петър Жеков от ЦСКА, а след Жеков и Славков Христо Стоичков, който също е състезател на ЦСКА тогава печели Златната обувка. 

Годината 1981г., когато България празнува 1300 години от основаването си с грандиозни празненства и откриването на голям брой големи паметници и здания, Славков е във вихъра си. 

Той става голмайстор на „ А “ група с 31 попадения, тези попадения го вършат и най-резултатният футболист в Европа и печели „ Златната обувка “. Печели за първи път Купата на България тогава под името Купа на Съветската войска, вкарва два гола на испанския гранд Барселона, предстоящ победител в изданието на Купата на носители на купи през сезон 1981/1982.

Ботев тогава под името Тракия има страховит тим, само че конкуренцията още веднъж е много мощна в лицето на Левски тогава под името Левски-Спартак и ЦСКА под името ЦСКА-Септемврийско знаме. 

Шампионската купа отива при ЦСКА с 40 точки, втори приключват Левски с 36, а Ботев печели бронза с 35 точки на единствено точка от " сините ".

Във въпросния сезон Славков осъществя един път 4 гола и два пъти по 3 против отборите на Спартак Плевен, Беласица и Сливен. Вкарва два гола и на ЦСКА. 



С общо 31 попадения в 23 дуела той изпреварва унгареца Тибор Нилаши (Ференцварош) с 30 попадения и легендарният Карл-Хайнц Румениге (Байрен Мюнхен) с 29 гола. 

Той получава оценката на специфична гала с Нилаши и Румениге, които надлежно получават сребърна и бронзова обувка. 

В същия сезон Ботев доближава и до трофей и то първия си от 1962-а година. Спечелена е Купата на Съветската войска, която тогава има статут на национална купа, след триумф с 1:0 над Пирин на финала на националния стадион " Васил Левски ". Попадението осъществя Митко Аргиров, а с това пловдивчани си обезпечават място в шампионата за Купата на носители на купи. 

Там те срещат испанския гранд Барселона. Първата среща на " Ноу Камп " приключва при триумф с 4:1 за каталунците, а голът за Ботев осъществя точно Славков. На реванша в Пловдив на препълнения стадион Пловдив тогава носещ името 9 септември Славков вкарва страховит гол непосредствено от фаул за 1:0. Именно този гол носи и триумфа на Ботев, който макар че отпадна от Барса записва една от най-знаменитите победи на български тим в евротурнирите.



В кариерата си Славков играе още за ЦСКА, френския Сент Етиен, португалския Шавеш, израелските АПОЕЛ Тел Авив и Нес Сиона. Завършва кариерата си през сезон 1992-1993 в Ботев и печели бронзовите медали. 

С ЦСКА е два пъти първенец на България, два пъти е притежател на Купата един път с Ботев и един път с ЦСКА и два пъти печели Купата на Съветската войска с ЦСКА, когато към този момент шампионатът е с второстепенно значение и не е със статут на национална купа.

Георги Славков си отива от този свят на 21 януари 2014г. от инфаркт.  

Отличията и статистиката на Георги Славков през сезон 1980/1981:

Носител на Златната обувка с 31 попадения за сезон 1980/1981

Голмайстор на „ А “ група с 31 попадения

Спортист номер 6 на Балканите

Футболист номер 3 на България

Футболист номер 1 на Пловдив

Майстор на спорта

Нарежда се до играчите осъществили две попадения на Барселона в европейските клубни шампионати

Става един от 7-те играчи на Ботев осъществили 4 попадения в една среща

Мачове в „ А “ група 23 голове в „ А “ група 31

Мачове в евротурнирите 2 голове в евротурнирите в 2 мача

Мачове в шампионата за Балканската купа 2 голове в шампионата за Балканската купа в 2 мача 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР