Днес се навършва една година от трагедията в Хитрино, при

...
Днес се навършва една година от трагедията в Хитрино, при
Коментари Харесай

Навършва се 1 г. от ужаса в Хитрино

Днес се навършва една година от нещастието в Хитрино, при която починаха 7 души, 29 бяха ранени, а стотици къщи бяха или изцяло разрушени, или с нанесени съществени щшети.

На 10 декември 2016 година сутринта товарен трен дерайлира в региона на гарата в селото. Следва мощен гърмеж, който води и до неописуемата покруса. Сигналът за случая е подаден в 05.37 часа. За него обвинявания получиха двамата машинисти на товарната комбинация. Според обвиняването композицията е навлязла в гарата в Хитрино със скорост от 78 км/ч, вместо с допустимите – 40 км/час.

От дарения, от страната и европейските фондове за възобновяване на селото бяха събрани над 30 млн. лв., като досега за строителство и съоръжение са изразходвани 7 млн. лв.. От общо 24-те къщи, които би трябвало да бъдат възобновени в селото, 11 са подаяние от Камарата на строителите и ГЕРБ. Десет от тях са към този момент подготвени. Останалите 13 се построяват със средства от обществения фонд. Напълно ремонтирани са покривите на над 60 къщи в селото. По още 30-40 се работи.

На годишнината от гърмежа с хората в Хитрино ще се срещнат министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков, регионалния шеф на Шумен проф. Стефан Желев и ръководителя на Камарата на строителите в България Николай Станков.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР