Изложба, посветена на 200 години от издаването на Рибния буквар,

...
Изложба, посветена на 200 години от издаването на Рибния буквар,
Коментари Харесай

Изложба Петър Берон: 200 г. от издаването на Рибния буквар“

Изложба, отдадена на 200 години от издаването на " Рибния буквар ", ще бъде открита на 20 май от 16:00 ч. в Галерия навън " Градска градина " пред Народния спектакъл " Иван Вазов ".



Експозицията, готова от Централната библиотека на Българската академия на науките, показва първото издание на " Буквар с разнообразни поуки " от 1824 година, станал прочут със заглавието " Рибен буквар ", както и неговите издания от 1847 година и 1850 година, които се съхраняват в библиотеката.

На 14 табла са прегледани Предисловието и обособените раздели на Буквара, най-ранните мнения за него, а също и предшествениците и следовниците на тази неповторима за българското образователно дело книга. В експозицията е включена информация за Петър Берон като академик, образован деятел и донор.

Представително място е отделено и на останалите четири издания отпреди Освобождението, общително предоставени от Националната библиотека " Св. св. Кирил и Методий ", както и архивни документи от Научния списък на Българска академия на науките.

Петър Берон заема мястото си на един от най-образованите българи за времето си, който пръв обръща взор към новото, европейското обучение, като основен залог за бързо и сполучливо развиване на зараждащото се новобългарско общество. Неговата грижа за българските учебни заведения, за издаване на учебници на български език и за българската култура откриваме още в послесловието на " Рибния буквар ".

Изложбата е част от самодейностите, съпътстващи отбелязването на 155-та годишнина от основаването на Българска академия на науките и може да бъде прегледана до 28 май 2024.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР