Днес ромите ще посрещнат един от най-големите си и уважавани

...
Днес ромите ще посрещнат един от най-големите си и уважавани
Коментари Харесай

Кметът уважи ромската Нова година

Днес ромите ще посрещнат един от най-големите си и уважавани празници Нова година - Василица. Да почете празника им в " Столипиново " бе и кметът на Пловдив Иван Тотев, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg . Празникът на Банго Васили (Васильовден) е обвързван с редица митове. В тях Банго Васил е Свети Васил - покровител и бранител на ромите.

Според ромските предания Банго възвръща моста, по който минават ромите, откакто този мост е бил опустошен от Дявола и избавя давещите се роми.Друга легенда го дефинира, като сакат пастир, който избавя давещо се ромско дете или пък приютява бягащ от " неприятните " ром.

Ромската Нова година се чества три дни и се прави разграничаване на 13.01. и 14.01. е Васильовден, а на 15.01. - Банго Василий. Вечерта на 13 против 14 повтаря християнските ритуали на Бъдни вечер.

Банго Василий се чества с птиче месо - гъска или петел. Семеен празник, при който е наложително от момента, в който стартира вечерята до среднощ вратите на къщата да бъдат крепко затворени - никой от фамилията не излиза на открито и никой външен човек да не влезе в къщата.

В среднощ, когато настава Новата година, стартира сурвакането. В някои региони през нощта се сурвакат главно членовете на фамилията, а при другите роми децата могат да обикалят и прилежащите къщи, защото след среднощ вратите им към този момент са отворени за гости.

На 14 януари за ромите е доста значимо какъв човек ще влезе пръв в къщата им. Смята се, че по този начин ще бъде и цялата Нова година.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР