Днес ревизията на Изборния кодекс влиза окончателно на второ четене

...
Днес ревизията на Изборния кодекс влиза окончателно на второ четене
Коментари Харесай

Депутати в лют спор заради машинното гласуване ВИДЕО

Днес проверката на Изборния кодекс влиза дефинитивно на второ четене в Народното събрание. Днес се чака и митинг пред Народното събрание затова, осведоми Нова тв.

До момента има единодушие по тематиката за машинния избор. Идеята е във всички секции с над 300 гласоподаватели да можем да гласуваме с машина и с обичайна хартиена бюлетина.

БЛИЦ напомня, че във вторник Правната комисия отхвърли всички оферти на ГЕРБ, свързани с Великото национално заседание.

Депутатите не утвърдиха и концепцията на Вътрешна македонска революционна организация за отпадането на номерата в бюлетините. Отхвърлени бяха и всички оферти на Движение за права и свободи. Част от текстовете плануват, при положение на Извънредна епидемиологична конюнктура, да можем да гласуваме два дни.

„ Всички политически сили се обединихме към предлагането да няма опция да се гласоподава два дни по време на епидемиологична обстановка”. Това съобщи депутатът от ГЕРБ Александър Иванов в студиото на "Здравей, България ".

По думите му искащи за началник на ЦИК има. „ От ГЕРБ водихме диалози с много отявлени адвокати. Вчера беше срокът за оферти за всички парламентарни, извънпарламентарни политически сили, както и неправителствени организации.

Интересното е, че нямаше оферти от Българска социалистическа партия, от президента, никой не предложи Мая Манолова, Христо Иванов”, сподели още Иванов.

И добави: „ Ще стартираме процедурата отначало и ще предложим нашата кандидатура. Към момента нямаме такава. Дадохме опция на всички останали, които зовът, че няма да има почтени избори, да предложат ръководител на ЦИК”.

Депутатът от Българска социалистическа партия Тодор Байчев пък съобщи, че те са изрично срещу метода, по който ще се организират изборите и отговорността, която се вменява на ЦИК. „ Не можем да натопим някого, за който авансово се знае че няма да си извърши служебните задължения”, уточни той.

Относно машинното гласоподаване Байчев изрази тезата, че машинното гласоподаване предотвратява човешката интервенция. „ Законът категорично гласи, че би трябвало да има единствено машинно гласоподаване. Той не се изпълнява”, сподели той.

„ Когато имаме опция да гласуваме и машинно, и на хартия ще дадем опция на всички жители да упражнят своето право на глас, тъй като още има такива, които не могат да се оправят с машини.

Предполагам, че във времето машините ще се трансфорат в единствения метод на гласуване”, счита Александър Сиди от Вътрешна македонска революционна организация.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР