Днес от 22 часа и 30 минути до 00 часа

...
Днес от 22 часа и 30 минути до 00 часа
Коментари Харесай

Пълно лунно затъмнение на 27 юли 2018 г.

Днес от 22 часа и 30 минути до 00 часа и 13 минути от цяла България ще може да се следи цялостно лунно затъмнение. Заради пречупването на слънчевите лъчи от атмосферата на Земята, Луната ще се вижда алена, изясни доктор Владимир Божилов, астрофизик от Катедра " Астрономия " в Софийския университет " Св. Климент Охридски ".

" Тази нощ можем да следим в България цялостно лунно затъмнение. Това е момента която нашата планета застава навръх линията сред луната нашата натурален сателит слънцето, тогава лъчите на слънцето се пречупва на слънчевите лъчи от атмосферата на Земята, част от състава на слънчевата светлина ретро магнитния набор се разсейва, а другата част продължава пътя към луната. В този миг луната наподобява алена по мрачно или по ярко според от състава на атмосферата на Земята. Тя алена, защото ретро магнитния набор, лъчението от слънцето, не се разсейва и не се пречупва. В 20.14 минути ще бъде началото на затъмнението от долу по сянката на земята, само че цялостното затъмнение ща стартира 22.30 като оптималната фаза ще към час по – късно 23.21 минути. краят на цялостното затъмнение пък ще малко след среднощ в 12.13 минути. " - изясни астрофизикът доктор Владимир Божилов.

Освен от България, затъмнението ще може да се следи от цялото Северно полукълбо на Земята.

Следващото очевидно от България цялостно лунно затъмнение ще бъде на 20 и 21 януари 2019 година, сподели още доктор Божилов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР