Днес можем да спомним за Нийл Олдън Армстронг (Neil Alden

...
Днес можем да спомним за Нийл Олдън Армстронг (Neil Alden
Коментари Харесай

Първата разходка на Луната прави Нийл Армстронг

Днес можем да спомним за Нийл Олдън Армстронг (Neil Alden Armstrong), американският тест-пилот, космонавт и първият човек стъпил на Луната.

С думите " Една дребна крачка за индивида - един огромен скок за човечеството... " на 21 юли 1969 година той оставя първите човешки следи по повърхността на Луната.
" Аполо 11 " (Apollo 11) е първият пилотиран галактически транспортен съд от програмата " Аполо " на НАСА, чийто екипаж доближава и каца на Луната. Корабът излетява на 16 юли 1969 година от галактическия център " Джон Ф. Кенеди " (John F. Kennedy Space Center), космодрумът на НАСА, който се намира на брега на езерото Мерит, наоколо до Кейп Канаверал в щата Флорида. " Аполо 11 " е с екипаж Нийл Армстронг - пълководец, Майкъл Колинс и Едуин Олдрин - водач на лунния модули.

На 20 юли 1969 година спускаемият уред " Ийгъл " сполучливо каца на Луната. Нийл Армстронг става първият човек в историята на човечеството стъпил на Луната.

На 21 юли 1969 в 2 часа 56 минути и 20 секунди Нийл Армстронг оставя първите следи по повърхността на Луната. Петнадесет минути по-късно Едуин Олдрин също стъпва на Луната и стартира да опитва разнообразни начини за напредване при слабата лунна гравитация. Най-удачни се оказват дългите " кенгурови " подскоци, при които се прелитат над 2 метра. Монтирана е телевизионна камера и по-късно е развят националния байрак на Съединени американски щати. Провежда се пряк диалог с президента Ричард Никсън от лунната повърхнина.

Монтират се научни уреди - сеизмометър и лазерен отражател за определяна на точното разстояние до Земята. Събрани са мостри от лунния грунд, общо 21.55 кг, които по-късно са доставени за проучване на Земята.

Двамата оставят паметна плоча от неръждаема стомана с гравиран надпис: " Тук хора от планетата Земя за първи път стъпиха на Луната. Юли 1969 година след Христа. Ние дойдохме с мир от името на цялото Човечество " и с подписи на Амстронг, Олдрин, Колинс и президента на Съединени американски щати Никсън. Олдрин престоява на лунната повърхнина 1 час и 30 мин. след което се прибира в Лунния модул, а Амстронг остава общо 2 часа и 10 минути.

Нийл Армстронг е определен за астронавт от НАСА през 1962 година.
Той е летял в Космоса като член на екипажа на задачите на " Джемини 8 " (16 март 1966 - 17 март 1966) и " Аполо 11 " (16 юли 1969 - 24 юли 1969) и общо е прекарал 8.58 дни в Космоса.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР