Днес лидерите на Европейския съюз /ЕС/ постигнаха споразумение за предоставяне

...
Днес лидерите на Европейския съюз /ЕС/ постигнаха споразумение за предоставяне
Коментари Харесай

ЕС одобри помощ от 50 милиарда евро за Украйна след оттеглянето на Виктор Орбан

Днес водачите на Европейския съюз /ЕС/ реализираха съглашение за даване на помощ от 50 милиарда евро на Украйна в единомислещо съглашение, откакто някои водачи убедиха единствения съперник – да анулира ветото си, написа „ Politico “.

„ Всичките 27 водачи се споразумяха за спомагателен пакет за поддръжка от 50 милиарда евро за Украйна в границите на бюджета на Европейски Съюз “ , написа президентът на Европейския съвет Шарл Мишел в X, няколко минути след формалното начало на срещата на Съвета в четвъртък. Той добави:

„ Това обезпечава устойчиво, дълготрайно, предвидимо финансиране за Украйна. “

За да извърши тази цел, Европейски Съюз се съгласи да даде на Киев 50 милиарда евро. Украинският президент Володимир Зеленски сподели, че е „ признателен “ на Шарл Мишел и водачите на Европейски Съюз за основаването на Механизма за Украйна на стойност 50 милиарда евро. В приложението X Зеленски написа:

„ Много е значимо, че решението беше взето от всички 27 водачи, което още един път потвърждава мощното единение на Съюза. “

Той добави:

„ Продължаващата финансова поддръжка на Европейски Съюз за Украйна ще укрепи дълготрайната икономическа и финансова непоклатимост, което е не по-малко значимо от военната помощ и санкционния напън върху Русия. “

Европейските водачи съумяха да завоюват Орбан с три попълнения, споделиха дипломати. Ще има годишен отчет от Европейската комисия за осъществяването на пакета за помощ, ще има спор на равнище водачи по отношение на използването на пакета и в случай че е належащо, след две години Европейският съвет ще изиска от Комисията да предложи обзор на новия бюджет, според последната версия на плана за изводи на Европейския съвет. Освен това водачите на Европейски Съюз прибавиха ред, позоваващ се на по-ранни изводи от декември 2020 година, с цел да подсигуряват, че методът, по който върховенството на закона в Унгария се прави оценка от Европейската комисия, се прави по обективен и справедлив метод. Отстъпките се преглеждат в Брюксел като незначителни, защото водачите са избегнали сюжет, при който Орбан ще има опцията за годишно несъгласие върху финансовия избавителен пояс за Украйна . Но по този метод Орбан може да разгласи победа вкъщи, казвайки, че Унгария е получила поклон.

Споразумението идва след срещи с дребни групи от водачи в четвъртък. Мишел и ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен , дружно с водачите на Франция , Германия и Италия , организираха среща при закрити врата с унгарския министър председател. След това срещата беше разширена до други водачи, в това число холандския министър председател Марк Рюте , полския министър председател Доналд Туск и белгийския министър-председател Александър Де Кроо .

Няколко дипломати отхвърлиха да са били дадени други отстъпки на Орбан и че засиленият напън от страна на водачите сподели ясно на Будапеща, че няма опция с изключение на да даде парите на Украйна. Ключов детайл беше възобновяване на доверието сред Унгария и Европейската комисия, за което спомагателният ред в механизма за слагане на условия беше основен.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР