Роджър Корман, режисьорът на редица култови филми, сред които Малкият

...
Роджър Корман, режисьорът на редица култови филми, сред които Малкият
Коментари Харесай

Почина режисьорът Роджър Корман: Откривателят на известни актьори

Роджър Корман, режисьорът на редица паметни филми, измежду които „ Малкият магазин на ужасите “ от 1960 година, си отиде на 98-годишна възраст. Семейството му заяви на изданието Variety, че той е умрял в четвъртък в дома си в Санта Моника, Калифорния.

„ Неговите филми бяха революционни и иконоборчески и уловиха духа на една ера “, се споделя в изказването им пред изданието.

Режисъорът беше прочут като изобретател на холивудски гении.

 Кралят на нискобюджетните филми на ужасите ще екранизира разказите на Едгар Алън По Арт 1 мин. Кралят на нискобюджетните филми на ужасите ще екранизира разказите на Едгар Алън По  Присъда в Иран: Бичуване с бич и 8 година затвор за прочут режисьор Светът 3 мин. Присъда в Иран: Бичуване с бич и 8 година затвор за прочут режисьор  „ Насреща с Петя Дикова “: Мариус Куркински за вярата и опрощението Тази събота и неделя 3 мин. „ Насреща с Петя Дикова “: Мариус Куркински за вярата и опрощението  Маргарете декор Трота: Жените в киното към момента са на път Любопитно 8 мин. Маргарете декор Трота: Жените в киното към момента са на път  Кралят на нискобюджетните филми на ужасите ще екранизира разказите на Едгар Алън По Арт 1 мин. Кралят на нискобюджетните филми на ужасите ще екранизира разказите на Едгар Алън По  Присъда в Иран: Бичуване с бич и 8 година затвор за прочут режисьор Светът 3 мин. Присъда в Иран: Бичуване с бич и 8 година затвор за прочут режисьор  „ Насреща с Петя Дикова “: Мариус Куркински за вярата и опрощението Тази събота и неделя 3 мин. „ Насреща с Петя Дикова “: Мариус Куркински за вярата и опрощението  Маргарете декор Трота: Жените в киното към момента са на път Любопитно 8 мин. Маргарете декор Трота: Жените в киното към момента са на път

Джак Никълсън и Робърт де Ниро са измежду актьорите, които Корман е разкрил и на които е оказал помощ да се развият. Tой изиграва значима роля за започването на кариерата и на артисти като Питър Фонда и Сандра Бълок. Също и за развиването на гения на редица известни режисьори, измежду които Джеймс Камерън и Мартин Скорсезе, които са се снимали в негови филми. 

Много от филмите му се трансформират в запаметяващи се класики и той става прочут със скоростта, с която работи, като постоянно прави 2 кино лентата на едно и също място и едновременно, с цел да пести пари.

Бюджетен, само че популярен

В киноиндустрията е известна шегата, че Корман може да подписа контракт за филм от публичен телефон, да го снима в телефонната кабина и да заплати за него с монетите в обменното бюро.

През 1960 година филмът „ Малкият магазин на ужасите “, в който за малко се появява младият Джак Никълсън, се снима единствено за 2 дни, като Корман употребява снимачната площадка на предходния си филм „ Кофа с кръв “.

През 1982 година се появява театрален мюзикъл по кино лентата, който 4 години по-късно дава началото на втора кино версия.

Снимка: Reuters

Корман взема решение да разшири кръгозора си с като екранизира от филми по творби на Едгар Алън По, в които Винсент Прайс извършва основната роля, като се изключи един.

Режисира и кино лентата „ Пътуване на юг “, чийто сюжет е написан от Джак Никълсън и в който той взе участие. Филмът се преглежда като предходник на „ Волният ездач “, а в актьорския състав вземат участие Питър Фонда и Денис Хопър.

В края на 60-те години основава лична продуцентска компания - New World Pictures.

Освен че продължава да прави нискобюджетни филми, Корман стартира да се занимава и с филми на изтъкнати задгранични режисьори, измежду които франзуцинът Франсоа Трюфо, шведът Ингмар Бергман и италианецът Федерико Фелини, и да ги показва на американската аудитория.

През 80-те години продава New World Pictures, само че основава още две продуцентски компании.

През 2009 година получава „ Оскар “ за изцяло творчество и продължава да работи до осемдесетте си години. Количеството филми, по които работи, е съвсем без казус, както и способността му да открива и предизвиква нови гении.

Много малко режисьори са били толкоз сполучливи в основаването на известни и запаметяващи се филми с толкоз стеснен бюджет.

„ Когато питаха Корман по какъв начин би желал да бъде запомнен, той отговаряше: „ Бях режисьор, единствено като подобен “, се споделя още в изказването на фамилията.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР