Днес компанията е световния гигант Sony. Но за да се

...
Днес компанията е световния гигант Sony. Но за да се
Коментари Харесай

Неизвестно за известните: Първият магнетофон на основателите на Sony тежал 35 килограма

Днес компанията е международния колос Sony. Но с цел да се стигне до тук има дълга предистория. Тя е вълнуваща и забавна, а основателите й въодушевяват със своя образец хиляди хора по света.  Sony е учредена от двама души -  инженерът  Масару Ибука и физикът Акио Морита. Те стартират своя бизнес план със скромните 190 хиляди японски йени и наемат 20 чиновници през 1946 година, с цел да доближат няколко десетилетия по-късно невиждани върхове и да надминат и най-смелите си фантазии.
Гениалният откривател Масару Ибука
Масару Ибука е роден на 11 април 1908 година в град Никко, на 100 км от Токио. Баща му работи във водноелектрическа централа, а майка му е стопанка. Главата на фамилията умира от токов удар, когато момчето е на 2 години. Заедно с майка му са принудени да се реалокират в Кобе при родителите на Ибука-старши. Тъй като била млада, майката на Масару не желала да остане сама до края на живота си, по тази причина се омъжила наново, оставяйки сина си на грижите на дядо му и баба му.

От татко си бъдещият предприемач предава инженерния си гений и любовта си към научните проучвания. Когато е дете, той разглобява будилник, с цел да разбере какво има вътре, и по-късно слага всички елементи назад в кутията, само че будилникът в никакъв случай повече не работи. Дядото, който доста обичал внука си, му разрешавал всичко, което не го наранявало, тъй че след несполучливия опит с будилника купил на Масару нов. Резултатът бил същият, само че тук с третия опит момчето схванало структурата на часовниковия механизъм. На 16-годишна възраст той опитва с радиодетектори и постъпва във факултета по електротехника на университета " Васеда ", момчето е толкоз положително в образованието си, че съучениците му го назовават " гениалния откривател ". През 1933 година дисертацията му за модулацията на сигнала в електронно-лъчева тръба печели премия на индустриалното ревю в Париж. През същата година той се дипломира с алена тапия.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР