Днес е голям ден за комерсиалната американска космонавтика, след като

...
Днес е голям ден за комерсиалната американска космонавтика, след като
Коментари Харесай

УСПЕХ: Частната американска компания Върджин Орбит проведе тестово освобождаване на ракета от самолет-носител!

Днес е огромен ден за комерсиалната американска космонавтика, откакто частната компания Върджин Орбит организира сполучливо тестване, с помощта на което се придвижи една стъпка по-близо до постигането на орбитален галактически полет. В хода на тестването бе тествано освобождението на галактическата ракета “ЛончърУан ” от самолета-носител “Космик гърл ”. 

“Космик гърл ” в действителност съставлява модифициран “Боинг 747 ”. Самолетът играе ролята на въздушна стартова площадка и той ще разреши на Върджин Орбит да извежда спътници в най-различни орбити, без да е нужно компанията да се преценява с географските особености на наземен космодрум.

В рамките на днешния полет ракетните мотори не бяха запалени, само че това и не беше задачата на теста. Инженерите просто желаеха да ревизират дали “ЛончърУан ” е постоянна все още на освобождението и през първите секунди на свободно рухване. 

Когато Върджин Орбит стартира комерсиални полети, чака се цената на изстрелване да възлиза на към $12 милиона – доста ниска от тази на множеството съществуващи ракети. 

Напомням на читателите, че Върджин Орбит е една от двете галактически компании, учредени от бизнесмена Ричард Брансън. Другата е Върджин Галактик – единствената компания, която след приключването на програмата “Космическа совалка ” е осъществила пилотиран галактически полет от територията на Съединени американски щати. Две пилотирани изстрелвания бяха извършени надлежно през декември 2018-та и февруари 2019-та година, като в космоса по суборбитална траектория бяха изпратени общо петима астронавти. Понастоящем пилотираният транспортен съд “Юнити ” претърпява трансформация, в границите на която той ще бъде оборудван с пътническа кабина, след което ще се насочи към космодрума Спейспорт Америка в Ню Мексико за завършването на полетната му стратегия. 

Върджин Орбит е компанията за безпилотни изстрелвания на Брансън и нейният фокус е обвързван с изстрелването на микроспътници в орбита. Понастоящем това е най-печелившият пазар в актуалната комерсиална космонавтика, заради което се смята, че шансът Върджин Орбит да оцелее дълго време в бъдеще е по-голям от този на Върджин Галактик. 

За повече информация по отношение на днешния тест: Върджин Орбит

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР