Днес бяха отворени офертите за обществената поръчка на Столичната община

...
Днес бяха отворени офертите за обществената поръчка на Столичната община
Коментари Харесай

Румен Гайтански-Вълка иска да извозва сметта на София, а Ковачки - да я изгаря

Днес бяха отворени офертите за публичната поръчка на Столичната община за оползотворяване на отпадъците на София. Поръчката е за 180 хиляди т с планирана стойност от 36.45 млн. лв. без Данък добавена стойност за период от 3 години и с планувано възобновяване за още 2 години.

Става въпрос за така наречен RDF гориво, получено след обработването на битови боклуци в завода за отпадък край гара Яна. За изгарянето на част от него аплайват два теца на Христо Ковачки. Топлоелектрическа централа " Бобов дол " и " Топлофикация-Сливен ", заяви уеб сайтът " Медиапул ".

Двете топлоцентрали желаят да изгарят до 70 хиляди т RDF гориво и нямат съперници в позициите, за които аплайват. Предполага се, че те ще получат поръчката, която е на стойност от 14.75 млн. лева без Данък добавена стойност за 5 години.

На другата позиция за изгаряне на 80 хиляди т RDF боклуци е циментовият цех " Холсим ", който и до момента извършваше тази активност. За останалите три позиции по 10 хиляди т гориво от боклук не са подадени предложения. По тази причина крайният период за подаване на документи за тях ще бъде продължен.

Превозът на софийската боклук коства 14 млн.лв.

Офертите на претендентите за превозване на софийския отпадък също бяха отворени през днешния ден. Това е друга социална поръчка на Столичната община и една от двете компании, които аплайват е " Зауба ", благосъстоятелност на Румен Гайтански-Вълка. Стойността на тази поръчка е 14 млн. лв. без Данък добавена стойност и сега се прави от същата компания. Другият претендент е сдружението ЗМБГ.

Фирмата на Гайтански кандидатства и за друга поръчка на Столичната община – събирането на боклука от улиците, както и чистенето на обществените пространства в пет региона на столицата за период до 2025 година

Решение ли е построяването на апаратура за RDF боклука в Топлоелектрическа централа " София "

Тези публични поръчки за общо над 50 млн. лева ще отпаднат, в случай че в бъдеще се построи инсталацията за изгаряне на RDF сметта в Топлоелектрическа централа " София ", който е част от " Топлофикация-София ". Сегашното управление на Столичната община акцентира, че тогава разноските за оползотворяването на горивото, получено от софийския отпадък фрапантно ще спаднат. Транспортирането му до Бобов дол и Сливен ще отпадне.

Рискът в това решение обаче е сериозното замърсяване на въздуха в София, за което алармират природозащитни организации. За построяването на тази апаратура към момента няма оповестена социална поръчка, защото не е получено утвърждение от Европейската комисия за този план, прецизира " Медиапул ". Неговата стойност е 370 млн. лева и половината от тях би трябвало да се обезпечат по Оперативна стратегия " Околна среда ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР