Днес България прави голяма стъпка напред с пускането на интерконектора.

...
Днес България прави голяма стъпка напред с пускането на интерконектора.
Коментари Харесай

Росен Христов:През ноември се очакват общоевропейски мерки за справяне с енергийната криза

Днес България прави огромна стъпка напред с стартирането на интерконектора. Това за жалост обаче не взема решение всички проблеми. Това съобщи служебният министър на енергетиката Росен Христов в предаването „ Тази събота " по бТВ.

3 милиарда кубични метра газ годишно могат да минат през тръбопровода. Количествата, които страната ни ще получава от Азербайджан, са 1 милиард кубични метра. Водят се договаряния за още 300 до 500 милиона тона, само че евентуално те ще станат факт следващата година, съобщи Христов.

Прогнозната цената на газа за ноември е под 250 лева за мегаватчас, съобщи министър Христов. „ Тя се снижава главно поради два фактора - интерконекторът, другият е съперници процедури, които организирахме ", разясни той.

Христов изясни и че казусът ни може да се реши и в случай че намерим снабдител на тръбен газ през Гърция.

Вратата за договаряния и с „ Газпром " не е затворена. „ Поддържаме политиката на отворени порти. Изпратени са нашите претенции, само че все още няма отговор ", съобщи енергийният министър.

През ноември се чакат общоевропейски ограничения за справяне с енергийната рецесия.

Росен Христов разяснява и мобилизацията в Русия. „ Със сигурност мобилизацията демонстрират, че няма желание този спор да бъде завършен бързо. Съответно ние в енергетиката чакаме факторите, които въздействат и на цени, и на доставки да продължат да работят ", сподели той.

След разбори и стрес проби на газовата инфраструктура в България, в случай че е належащо, защитата и сигурността й ще бъде засилена в основни точки.

Като единствената рафинерия в България „ Лукойл " има преобладаващо състояние, съобщи Христов. „ Доколко те се възползват от своето преимущество на пазара на дребно, в случай че КЗП реши, би трябвало да предприеме нужните ограничения ", добави той.

Енергийната успеваемост би трябвало да бъде приоритет и да влезе в културата на хората, освен поради енергийната рецесия, само че и поради зелените политики, съобщи енергийният министър.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР