Днес 90-ти рожден ден празнува великият Енио Мориконе! Енио Мориконе

...
Днес 90-ти рожден ден празнува великият Енио Мориконе! Енио Мориконе
Коментари Харесай

Добрият, лошият и злият музикален гений: Енио Мориконе на 90!

Днес 90-ти рожден ден чества великият Енио Мориконе!

Енио Мориконе е италиански композитор, който е прочут със своята кино музика. Той е написал музиката към повече от 570 кино лентата, единствено 30 от които уестърни. Въпреки това, той е прочут най-много с тях, като една от най-известните му произведения е музиката, която е написал за трансформиралият се в класика филм на Серджо Леоне, „ Добрият, неприятният и злият “.

Мориконе е роден в Рим и учи тромпет, комбинация и хорова музика и хорово диригентство в Консерваторията на Национална академия в Санта Сесилия. Той стартира да написа музика към филми през 1955 година, само че продължава да композира класическа музика. През 1956 година се дами за Мария Травия. През 1964 година стартира фамозното му съдействие с режисьора Серджо Леоне, както и с Бернардо Бертолучи. През 1965 година написа музиката към „ За шепа долари “ на Серджо Леоне, а по-късно и към други спагети-уестърни. До 1968 година той понижава работата си отвън филмовото изкуство, като през тази година написва музика за 20 кино лентата.

 f

Той получава първия си Nastro d'Argento през 1970 година за музиката към „ Представи си, че една вечер на вечеря “ (Metti, una Sera a Cena), а втората идва единствено след година, за „ Сако и Ванцети “. През 1979 година е номиниран за Оскар за пръв път за музиката към „ Райски дни “, през 1986 година за „ Мисията “, 1987 година – „ Недосегаемите “, и през 2001 година за „ Малена “. През 2007 година получава Оскар за изцяло творчество. През март 2008 година чилийският президент Мишел Башлему връчва Ордена „ Пабло Неруда “ за заслуги към изкуството и културата.

 f

Често филмовата музика на Мориконе се записва от други музиканти: Уго Монтенегро имал шлагер от версия на тематиката от „ Добрият, неприятният и злият “ в Съединени американски щати и в Обединеното кралство, и по-късно записал албум с музика на Мориконе през 1968 година Джон Зорн пък записал албума „ The Big Gundown “ с музика на Енио Мориконе в средата на 1980-те.

 f
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР