Днес, 27 януари, главният прокурор Иван Гешев, премиерът Кирил Петков,

...
Днес, 27 януари, главният прокурор Иван Гешев, премиерът Кирил Петков,
Коментари Харесай

Законността в България: Неудобните въпроси на евродепутатите за Иван Гешев и Кирил Петков

Днес, 27 януари, основният прокурор Иван Гешев, министър председателят Кирил Петков, правосъдният министър Надежда Йорданова и министърът на културата Атанас Атанасов ще се явят на чуване пред Мониторинговата група към Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи (LIBE) на Европейския парламент.

Най-общо тематиките са върховенството на закона и правото, както и битката с корупцията по високите етажи на властта. Евродепутатите обаче са подготвили общо 28 въпроса към представителите на българските управляващи. Ето и кои са по-интересните:

Към основния прокурор Иван Гешев

Евродоклад за законността в България – за Гешев отговорен е комунизмът
Един от най-нетърпящите отсрочване цели пред България е промяна на силовите структури, на правораздаването и то особено в битката с к...
Прочети повече
1. По време на задачата на LIBE в България през септември 2021 година прокуратурата не беше подготвена да даде актуализирана информация по няколко значими случая. Може ли да ни информирате за така наречен случай " Къщата в Барселона ", за така наречен случай с кюлчетата злато (и двата са свързвани с експремиера Бойко Борисов)? Предвид това, че първите медийни изявления по двата случая бяха отпреди 2 години, какво пречи на българската прокуратура да завърши работата по тези два случая?

2. Докъде стигна следствието по аферата " Хемус " и за какво прокуратурата не пожела да обезпечи отбрана на Борислав Колев като основен очевидец по нея? (бел. ред. – сега Колев е обвиняем)

Какви съответни дейности подхваща основният прокурор с цел да обезпечи тъкмо и обхватно следствие на случаи на принуждение против публицисти?

Доста огромно предизвикателство се оказа номинирането на български делегирани прокурори в Европейската прокуратура. През март 2021 година 7 от 10 претенденти бяха отхвърлени от Европейската прокуратура. След това имаше нови номинации, само че Европейската прокуратура още веднъж отхвърляше кандидатури – за последно тази на Анита Дамянова през януари 2022 година. Как е проведена процедурата по номинации? Какво докара до толкоз доста пропуски в процедурата?

Към премиера Кирил Петков

Втора серия унищожителни въпроси от евродепутати към Гешев за Борисов – към момента няма отговори
Бойко Борисов ли приказва на аудиозаписите, изтекли в общественото пространство през юни, 2020 година? Този въпрос, наред с редица други, с...
Прочети повече
1. Специално внимание евродепутатите обръщат на негови думи, че " нашата роля е да сложим хора в прокуратурата, в Антикорупционната комисия " (това беше казано в предаването „ Панорама ” на 17.12.21). Молим да бъдат изяснени тези думи. Точните думи бяха: " Моята фантазия е да имаме правораздаване, което да покаже, че в България няма безнаказано нарушение на закона. Не е нито моята, нито като съдружни сътрудници, да чегъртаме, само че нашата роля е да сложим хора в прокуратурата, в КПКОНПИ, които да нямат никакви спирачки да ревизират всеки апаш – в предишното, или предстоящ ".

Искаме писмени уверения, че правосъдната промяна няма да бъде заключена единствено в промяна на хора. Затова и желаем да разберем Вашата позиция по отношение на апелите за оставка на основния прокурор и дали това не е директна интервенция и нарушаване на правилото на разделянето на управляващите, прибавят евродепутатите по адрес на Петков.

2. Молим да обясните какви ще са резултатите от самодейността за закриване на профилираното правораздаване, която потегли от 45-тото Народно заседание? Молим да обясните какъв ще е резултатът по знакови случаи против олигарси и по какъв начин ще осигурите да няма осъществяване на интерес за освобождение без правораздаване на обвинени единствено поради огромни стопански ползи?

3. Молим да коментирате решението на Конституционния съд по отношение на Вашата декларация за поданството Ви, която е основа за решението да станете длъжностен министър на стопанската система?

Специално към правосъдния министър Надежда Йорданова е квалифициран въпрос поради думите ѝ, че целият вероятен боеприпас от принадлежности на изпълнителната власт и Народното събрание е задействан поради основния прокурор Иван Гешев. Евродепутатите считат и, че Йорданова категорично е посочила, че на прокуратурата ще бъде повлияно чрез избрания от страната бюджет – не е ли това засягане на правилата на разделяне на управляващите и самостоятелност на правосъдната власт, ще обясните ли, гласи въпросът.

Още от ПОЛИТИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР