Джо Байдън вече е кандидатът за президент с най-много събрани

...
Джо Байдън вече е кандидатът за президент с най-много събрани
Коментари Харесай

Президентските избори в САЩ счупиха редица рекорди


Джо Байдън към този момент е претендентът за президент с най-вече събрани гласове в историята на Съединени американски щати. Според преброяването на „ Ню Йорк Таймс “, той е събрал към 70 милиона гласа, което го слага над 69,4 милиона, които Барак Обама е получил за своята гръмка победа през 2008 година, съобщи БГНЕС.

Други източници, като Си Ен Ен демонстрират, че Байдън събира малко по-нисък брой гласове, само че към момента продължава да чупи всички върхове. Освен това разликата ще бъде още по-голяма, защото броенето продължава, което може да продължи дни.

Народният избор, както се назовава в Съединени американски щати общият брой бюлетини, получени от даден претендент, не се трансформира по същия метод в електорални гласове, които в последна сметка дефинират спечелилия в изборите.

Обама, да вземем за пример, завоюва първата си победа с 385 гласа в изборната гилдия, доста над 270 дадени от болшинството претенденти. Байдън обаче, с повече гласове, към момента няма даже обезпечена победа и при положение на победа, той ще има доста по-малко делегати от изборната гилдия.

Не единствено Байдън, само че и неговият противник и сегашен президент Доналд Тръмп е на път да вземе невиждан брой гласове (66,7 милиона в момента). Ключът се крие в извънредно високата изборна интензивност на тези избори, която съгласно някои анализатори е на път да стане най-голямата от един век.

“На тези избори са дали своят вот над 150 милиона души, повече, в сравнение с в който и да е различен в историята на тази страна, ” сподели Байдън в тирада през нощта.

Този резултат надалеч надвишава оня от 2008 година, когато бяха регистрирани 132,6 милиона бюлетини. Освен това, огромна част от гласовете в основни щати като Пенсилвания, които в последна сметка могат да дефинират президентския пост, към момента не са преброени.

Друга специфичност на тези нетипични избори е всеобщото присъединяване в предварително гласоподаване или по пощата. Повече от 100 милиона души, още веднъж различен исторически връх, прибягнаха до този вид в година, белязана от пандемията и страха от заразяване. В някои щати, като Тексас, имаше повече гласове по пощата (над 9 милиона) от общия брой гласове, подадени на последните президентски избори през 2016 година

Освен към този момент усъвършенстваните върхове , тези избори към момента могат да донесат изненади. Според организацията за разбор на изборите в Съединени американски щати „ Изборен план “, през 2020 година се чака да гласоподават 159 милиона души, което би представлявало присъединяване на 66,8% от имащите право на глас. Този % не е доближат от изборите през 1900 година, защото през 20-ти век присъединяване постоянно е било сред 50 и 60%.

Единствената година през предишния век, през която е доближат сходен брой, е през 1960 година, когато Джон Кенеди е определен пред републиканеца Ричард Никсън. От друга страна, минимално присъединяване е записано в преизбирането на демократа Бил Клинтън през 1996 година спрямо неговия противник Боб Доул.

Анализатори като Нейт Силвър показват, че Байдън ще получи към 80 милиона гласа, числа надскачащи всички други избори. Тръмп също може да получи сред 73 и 75 милиона, споделя основният редактор на медията за разбор на изборите „ FiveThirtyEight “ в обществените медии. По този метод и двамата биха се класирали измежду най-популярните кандидат-президенти в историята на Съединени американски щати.

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР