Джина Стоева разкри какво мисли за пандемията и локдауна в

...
Джина Стоева разкри какво мисли за пандемията и локдауна в
Коментари Харесай

Джина Стоева: Обидена съм от дискриминацията спрямо поп фолка!

Джина Стоева разкри какво мисли за пандемията и локдауна в искрено изявление за България през днешния ден, видя HotArena.

Джина, в следващия локдаун сме, ситуацията с вируса е съществено. С какви настройки сте за близкото бъдеще?

- Бях оптимист, че неприятните неща са останали в 2020 година, и с позитивна настройка за тази година. Оказа се, че съм бъркала, и е неприятно, че не му се вижда краят. Ако знаеш, че би трябвало да издържиш няколко месеца или година, ще стиснеш зъби, само че това отваряне и затваряне може да продължи постоянно. Слава богу, у дома сме живи и здрави. Гледаме се вкъщи с щерка ми, откакто затвориха градините.

Как се отразява пандемията на хората съгласно вас?

- Не единствено финансово, само че и душевен сме на ръба. Няма помощ отникъде, а сметките не престават да си текат. Не сме от страните, в които хората получават задоволително помощи, с цел да си покрият първостепенните потребности. При нас помощите са незадоволителни и малко на брой могат да се възползват от тях. Още при предходното затваряне доста заведения работеха под ключ и колкото и да се укоряваме, че не съблюдаваме разпоредбите, аз ги разбирам. Всеки гледа някак да оцелее. В същото време тук сме с най-разхлабени ограничения, в случай че съпоставим с други страни.

За помощи от страната могат да аплайват поп, рок и джаз реализатори. Засегна ли ви това решение?

- Изключително съм афектирана от тази дискриминация. Правят се, че попфолкът не съществува, считат го за циничен. Фолкизпълнителите са упреквани, че получават високи възнаграждения, само че действително тези с огромните възнаграждения са единици. Всички ние си плащаме налози! А къде остава фолклорът? Защо не оказват помощ на фолклорните реализатори? Това е музиката на нашите корени, нашата основа. Нека вземем всички, даже да е минимална заплата, а не както е сега - могат да аплайват единствено реализатори на поп, рок и джаз. Критериите за кандидатстване още веднъж са такива, че до парите ще стигнат доста малко хора. Дори да създадем подписка, тъкмо преди изборите никой няма да ни обърне внимание.

В тези времена мислите ли за основаване на нови планове?

- Живеем ден за ден. Не мога и да си бленувам за нов план, това е огромна инвестиция. Когато отвориха през лятото, имаше малко повече работа, само че доста страхливо. Много събития навън бяха и анулирани от локалната власт, с цел да няма скупчвания и санкции. Разчитахме на частни празненства, сватби, юбилеи. Имах шанса да не ми отпадне присъединяване на Нова година, когато и хонорарите са малко по-добри, само че пък всички изпуснахме мощния декември месец. Не мога и да си бленувам сега да протоколирам нови песни.

Мислили ли сте да се насочите към ново занятие?

- Мислила съм го, и то от доста време насам. Попаднах на курсове за учител по йога. Спортна натура съм и йогата ме вълнува от години. Записах курса с концепцията, че най-малкото мога да оказа помощ на себе си, да подкрепям дух и тяло, а за какво не и да си отворя студио и да преподавам един ден? Това е нещо, което бих правила с огромно наслаждение. Изкарах курса и сега се сготвям за изпит. Уча с огромно наслаждение. Преди време имах концепция да изучавам начална и предучилищна педагогика, одобриха ме, само че поради друга опция, която изскочи тогава, се отхвърлих. Тъй като съм приключила административен мениджмънт, преди време аплайвах в едно учебно заведение за пост, напълно обвързван с административна и организационна активност. Директорката бе доста прелестно сюрпризирана от моята кандидатура, само че за жалост, им трябваше човек с опит. Каквото и да работя, музиката постоянно ще е част от живота ми.

Как въздейства на щерка ви следващото затваряне на детската градина?

- Тя обича да е у дома с мене, тъй че не го приема трагично. Не е добре, че по този начин изпускат спомагателните действия в градините - танци, език и така нататък Другото е, че децата привикват у дома и по-късно още веднъж би трябвало да привикнат към остарелия режим. Това е стрес и за тях, и за родителите.

Строга майка ли сте?

- Смятам, че би трябвало да се дава независимост на детето, да се учи единствено, да опитва. Разбира се, държа да ме чува какво й приказвам. Наскоро ме направи доста горда. Махнахме помощните колела на колелото и тя незабавно стартира да кара без тях. Трябва да ги предизвикваме да се учат бързо и да се оправят от дребни, да им имаме повече доверие, че са способни. Да не ги ограничаваме и да прекарваме колкото можем повече време с тях.

Многократно сте споделяли, че желаете още едно дете.

- Дори самата Ивая споделя към този момент, че желае сестриче. Имам голямо предпочитание да си има тя другарче. Аз самата имам сестра и знам какъв брой е значимо и хубаво това за човек. За страдание, времето тече и възможностите понижават и може и да не съумея.

С бащата на Ивая не живеете дружно. Имате ли мъж до себе си сега?

- От две години сме разграничени, само че тя поддържа непрекъсната връзка с него. Но за дете постоянно е добре, когато пораства с двамата си родители. Нямам мъж в живота си сега. Добре ми е с детето, някак даже не ми липсва мъжко наличие. Отдадена съм на щерка ми. Когато е писано, ще се случи, без да се насилват нещата.

Ваксинирахте ли се към този момент?

- За момента няма да се имунизирам. Мисля, че с времето имунизациите ще станат наложителни и няма да имаме избор. Имам терзания по отношение на реакцията след имунизациите и желая да мине малко повече време, преди да се реша. Не съм срещу тях и считам, че за рисковата група това е спасението. За деца - изрично не!

Ще гласувате ли?

- Ще гласоподавам, да! Трябва да се гласоподава. Правим го преди всичко за себе си.
Източник: hotarena.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР