Джейк Джоли, ръководител на инвестиционния анализ в BNY Mellon Investment

...
Джейк Джоли, ръководител на инвестиционния анализ в BNY Mellon Investment
Коментари Харесай

„Ако САЩ кихнат, светът настива“: Накъде върви американската икономика?

Джейк Джоли, началник на капиталовия разбор в BNY Mellon Investment Management, очерта три вероятни сюжета за бъдещето на стопанската система на Съединени американски щати. Всеки от тях регистрира въздействието на банковата рецесия, „ лепкавостта “ на инфлацията и пътя на повишение на лихвените проценти от Федералния запас, написа CNN Business.

Всяка година Джоли и неговия екип разискват сюжети за бъдещата стопанска система. След като реализиран единодушие за това какво може да се случи, те събират и построяват диаграми, които демонстрират салдото на рисковете в икономическите променливи и финансовите индикатори. Чрез композиция от техните лични субективни възгледи, дружно с количествен и първокласен пазарен разбор и известна историческа вероятност, те се пробваха да разсеят облаците, които вършат бъдещето на стопанската система толкоз нестабилно.

Рецесията остава евентуална “, съобщи Джейк Джоли, обрисувайки три вероятни сюжета.
Сценарий 1: Кредитната рецесия – 50% възможност
Това сигурно не е най-хубавият сюжет, който обрисува какво би се случило, в случай че Федералният запас увеличи лихвените проценти още два или даже три пъти, до момента в който банковите разтърсвания в Съединените щати и Европа водят до доста стягане на кредитните условия.

Това би катапултирало Съединените щати в криза през втората половина на 2023 година, а Европа и Обединеното кралство ще го усетят още по-рано. Нагорещеният пазар на труда ще се разхлаби бързо и съкращенията ще бъдат широкоразпространени. Повторното отваряне на Китай след COVID-19 даде подтик на международната стопанска система. Но това бързо ще бъде възпрепятствано от рецесията.

Ако Съединени американски щати кихнат, светът настива “, сподели Джоли.
Сценарий 2: „ Забавено кацане “ – 30% възможност
При този сюжет основни световни централни банки ще спрат повишението на лихвите си в отговор на банковата рецесия. Пазарите на труда ще останат извънредно напрегнати и растежът на заплатите ще се форсира още веднъж, което би асъдействало за постоянни равнища на инфлация.

Междувременно повторното отваряне на Китай би довело до инфлация за главните артикули. И защото инфлацията още веднъж ще пораства, централните банки ще са принудени да покачат лихвите още повече, изпращайки Съединените щати в криза през втората половина на 2024 година
Сценарий 3: „ Меко кацане “ – 20% възможност
Това би бил идеалният и, съгласно Джоли, минимум евентуалният сюжет. При него инфлацията ще продължава да пада без особена потребност от стягане на Фед, а лихвените проценти ще доближават връх от 5%. Загубата на работа би била минимална, защото растежът на заплатите ще се забави паралелно с инфлацията. Повторното отваряне на Китай ще има позитивни странични резултати и като цяло ще е дезинфлационно за главните артикули.

„ Това е провокационен бизнес цикъл. Има динамичност в света след Коронавирус, която е странна: пазарът на труда не се държи по метод, който бихме очаквали в този миг. Възможно е стопанската система да види дезинфлация по метод, който не е виждала в предходни цикли ”, сподели Джоли.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР