Дизелът поевтинява през последните дни. Горивото се продава средно за

...
Дизелът поевтинява през последните дни. Горивото се продава средно за
Коментари Харесай

Дизелът поевтиня с близо 90 стотинки на литър. Докога?

Дизелът поевтинява през последните дни. Горивото се продава приблизително за 2.73 лева на литър. Трайна ли е наклонността за намаление или спадът се дължи на Великденските празници и повишеното търсене?

След абсолютния връх от 3.56 за литър дизел през предишното лято, днешното намаляване с към 86 ст. е най-голямото за интервала. В Русе цената на дизела на дребните бензиностанции внезапно се намали и даже се изравни с тази на всеобщия бензин. Въпреки това хората желаят по-осезаемо поевтиняване.

Венцислав Пенгезов е притежател на дребна бензиностанция. Сперед него огромните вериги не бързат да калкулират по-ниските котировки на петрола, заради което и цените там са по-високи.

„ Наблюдава се едно неотразяване на придвижването на цената във веригите, до момента в който в по-малките бензиностанции те си демонстрират понижение или надлежно покачване. Но аз това го приписвам на идните празници, когато се чака да има много пътуващи и просто желаят да създадат избран размер с облага “, споделя Пенгезов пред Българска национална телевизия.

От петролната и газова асоциация имат друго пояснение.

„ Това е конкуреницята, която работи на територията на страната и работи отлично. И второ, изцяло е обикновено цените в дребните вериги да са по-ниски, тъй като те имат доста по-малко разноски за личен състав. Освен това всички компании, членове на Петролната асоциация, вършат спомагателни инспекции за качеството и количеството на горивата, което напълно естествено оскъпява продукта с няколко стотинки. В последна сметка, вършим го за клиентите и считам, че те правят оценка това “, уточни Светослав Бенчев от Петролната и газова асоциация.

Според асоциацията понижението е краткотрайно и се чака ново повишаване, само че ще бъде минимално.

„ Видяхме едно повишаване на „ Брент “ с 10 $, може би ще има леко повишаване, напълно малко, в границите на жълтите стотинки. Ако то се случи и най-много, в случай че тенденицята е за запзаване на тези равнища – към 85 $ за барел, което за момента е евентуално и се задържат на тези цени. Така че, застой с вероятно повишаване с няколко жълти стотинки “.
Според анализатори, пониженото произвеждане на страните от ОПЕК, към този момент се компенсира от растежа на добива в Иран, Норвегия, Бразилия, Нигерия и Гвиана, заради което и цените на тържищата се задържат постоянни и не се покачват.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР