Диви стриди се заселиха във водите на Черно море. Те

...
Диви стриди се заселиха във водите на Черно море. Те
Коментари Харесай

Нов вид диви стриди се появи по нашето Черноморие

Диви стриди се заселиха във водите на Черно море. Те са нов тип за нашите ширини, доста по-големи от от дълго време изчезналите.

Всяко лято Иван взе участие с лодката си в летните практики на студентите и несъзнателно e развил проучвателен инстикт. Именно той разкрил пришълците в пристанището на Черноморец и повикал учените.

Проф. доктор Пламен Митов - зоолог: А къде я намерихте?

Иван Вълков - Ами тук, залепена на самия пирс, до момента в който търсех черни миди. Вижда се като камък и в първия миг не знаех какво е

Потвърждението идва незабавно - стридата е на 20 сантиметра дълбочина, залепнала на бетонния пристан. Учените незабавно я разпознават.

" О, тя е страхотна, виж какъв брой е огромна. Доста са едри, евентуално са на повече от година и половина.

Мидата толкоз крепко се е захванала, че се изискват старания да се отлепи от кея. Наблизо се вижда още една. Но за същинско научно наблюдаване, учените би трябвало да потърсят други екземпляри и да опишат местообитанието им.

" Това е Magallana gigas или Crassostrea gigas - тихоокеанската мида, която се оказа пришелец и в Черно море. Всичките екземпляри са пришълци. В Черно море живее една стрида, която се споделя ядлива стрида или европейска стрида, доскоро на плажа тук на пясъка тук открих една черупка, тя е доста дребна и съпоставена с тихоокеанската стрида, можем да забележим каква е разликата ", изясни проф. доктор Пламен Митов.

Дребната черноморска стрида изчезва преди към 40 години. Причините са доста. Не стига замърсяването и затиняването на водата, само че се появяват смъртоносни паразити.

За половин час оглед в пристанището, учените откриват още 5 екземпляра.

" Явно в тази начална форма на колонизиране на мидата те избират твърди и равни субстрати. Намираме ги на доста дребна дълбочина, сред 25 и 75 см.. към тях са най-много черната мида, типове морски гъби, червени и зелени водорасли. Малки рибки, попчета, морски игли и морски кончета, морски кучки, скариди ", споделя доцент доктор Любомир Кендеров.

" Вероятно техните ларви са попаднали от морските течения на север от Кримския полуостров, от румънските крайбрежия с мощни течения на така наречен кримско течение на Черно море ", счита проф. Пламен Митов.

Средиземноморската стрида е доста адаптивен и резистентен тип. Въпреки това е още доста рано да се каже дали единствено ни гостува или трайно ще се засели тук

" Ако се развият и се получат десетки стотици популации с хиляди екземпляра, тогава към този момент можем да кажем, че този тип в действителност към този момент се е приспособява към средата и е заел една нова ниша ", разяснява проф. доктор Пламен Митов.

Като всички миди и тези се хранят, като филтрират водата. И не са изключително подобаващи за ястие.„

Последвайте ни във и Следете и канала на Българска национална телевизия в YouTube:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР