Въпреки обявените увеличения на заплатите, синдикатите във висшето образование излизат

...
Въпреки обявените увеличения на заплатите, синдикатите във висшето образование излизат
Коментари Харесай

Парите за университетите: Ректори, студенти и синдикати готови за протест на 20 май

Въпреки оповестените нараствания на заплатите, синдикатите във висшето обучение излизат на митинг на 20 май. Дали към тях ще се причислят и ректорите на висшите учебни заведения - ще се реши на следващия ден. Ще бъде разисквано и съглашение с партиите, които са дали своят вот измененията в Закона за висшето обучение. Според тях, университетските хонорари би трябвало да бъдат увеличени, само че пари за това в бюджета не се планувани.

Ниските хонорари в университетите и обещаното, само че неизпълнено нарастване на заплатите посредством законови промени ще изкара преподаватели, студенти и синдикати на митинг в понеделник.

Пламен Димитров, президент на КНСБ: " Ние оттук насетне търсим гаранции от политиците, тези които са дали своят вот Закона за висшето обучение, партиите, които са го подкрепили ние ще желаеме от тях гаранции, които да оформят едно национално съглашение. "

Валери Апостолов, профсъюз " Висше обучение ", КТ " Подкрепа ": " Искаме политическите партии да подпишат, че подсигуряват осъществяването на закона. "

Дават срокът за сключване на съглашението до 30 юни. Част от университетите към този момент оповестиха, че ще поддържат митинга.

" Ако Съвета на ректорите удостовери на следващия ден, че продължава протестната си политика, университетите няма да работят, нямат право да организират лекционни занятия и няма да обслужват административно студенти и жители ", сподели проф. Миглена Темелкова, ръководител на Съвета на ректорите на висшите учебни заведения.

" Много такси и средства бяха коментирани, значимо е да забележим какво ще излезе най-после, студентите уверено застанаха зад митинга ", сподели проф. доктор Сава Димитров, ректор на Музикалната академия.

Министърът на образованието Галин Цоков даде обещание оптимално бързо да бъдат изплатени парите, които през вчерашния ден служебният кабинет отпусна:

" Преди една седмица успяхме да създадем среща с финансовата министърка, на която разбрахме, че в действителност в бюджета няма нужните средства свързани или избрани икономии, с цел да бъдат ориентирани тези пари към образованието, по тази причина предприехме и тази стъпка да се обезпечат парите, които са заложени в бюджета, тези 39 милиона лв., да може оптимално бързо да се разпределят сред университетите. "

Искането на ректорите беше подкрепено и от Българската академия на науките.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР