Varna24.bg от пресцентъра на здравното заведение. Сред пострадалите има хора на

...
Varna24.bg от пресцентъра на здравното заведение. Сред пострадалите има хора на
Коментари Харесай

12 се потрошиха по заледените улици и тротоари във Варна

Varna24.bg от пресцентъра на здравното заведение. 
Сред потърпевшите има хора на всякаква възраст, като главните контузии са на китките, раменните и тазобедрените стави.
Според експертите случаите са в границите на нормалния зимен травматизъм. Здравното заведение е заредено с консумативи, експертите работят на цялостни обороти, увериха от МБАЛ "Св. Анна ".
Според експертите от рухване не е застрахован никой, само че най-застрашени от последствията му са възрастните хора, които по-трудно се придвижват, пазят равновесие, при които поради възрастовите промени на организма рискът от фрактура е изключително огромен. Най-опасна е фрактурата на шийката на тазобедрената става, чието лекуване е мъчно и възобновяване след контузията дълготрайно.
Затова се предлага облеклото ни в студените снежни зимни дни да е по този начин подбрано, че с изключение на да съхранява топлината на тялото, да е и комфортно и разрешава положително балансиране при вървене, при замахване на ръце, при положение на падение. Тесните панталони, поли, блузи, връхни облекла и елементи следва да се оставят за по-благоприятно време на годината. Важно е дрехата да е свободна при раменете и ръкавите да не са тесни изключително в горната им част. Качулките и повдигането на яките не се предлага, защото те лимитират зрението и вредят на инстинктите за предпазване и равновесие.

Подходящите обувки за сняг и поледица са с дебела подметка, огромни грайфери, постоянен ток с височина най-много до 4 см и задоволително необятни при пръстите. Подметката не трябва да е напълно равна, което прави моделите вид кецове рискови, същото важи и за дамските модели на платформа. Най-сигурните грайфери редуват друга форма и величина.
Обувките на висок ток, тези които са тесни и заострени при пръстите, с гладка повърхнина на подметката могат да останат като вид единствено за офиса и изсъхнало време.

Ако обувките са проблем и събитията не разрешават нови, старите хора са намерили ефикасни решения, които защищават от прекалено хлъзгане: върху обувките се поставят остарели терлици или се залепва медицински пластир на кръст на главната част на подметката и тока.

В профилираните магазини би трябвало да се оферират и специфични железни накрайници с шипове, които се слагат на обувките и са удачни за условия отвън града.

Препоръчително е възрастните хора при излизане да вземат със себе си постоянен бастун с гумен накрайник изпод, в краен случай оказва помощ дълъг здрав чадър или кол за опора. Непосредствено преди излизането би трябвало да се извърши оживление на тялото за по-голяма сигурност и съгласуваност на тялото на открито. Уместно е да се потърси постоянен компаньон. Не е срамно да се потърси и помощ от чужд при потребност от помощ на хлъзгава повърхнина.

Изключително значимо е да успявате добре да балансирате тялото си при вървене. При сняг и поледица това можете да постигнете, в случай че оставите ръцете си отпуснати в профил на тялото, които да движите свободно при вървене. Още по-удачно е, в случай че свиете леко ръцете в лактите и ги държите малко разтворени по отношение на тялото.

При придвижване торсът би трябвало да е леко наведен напред. Ходенето извършвайте постепенно и деликатно. Краката би трябвало да са сложени в по-широк разкрач, на равнището на раменете, с цел да се даде нужната непоклатимост на тялото. Пристъпването се прави с леко сгънато коляно, а стъпките са дребни.

Въпреки подготовката и вниманието, не всеки път може да се избегне всяко рухване. За задачата по-важно е рухването да се получи вярно, тъй че да се избегне сериозна контузия.

При рухване се пробвайте да стегнете всички мускули и да имитирате позата на ембриона: приберете главата към раменете, ориентирана напред към гърдите, приберете лактите до тялото в профил, изправете гърба и леко свийте краката.

Важно е да паднете на едната си страна, това значи при рухването да извършите леко изопачаване на тялото, вместо излитане обратно.

Пазете се от рухване обратно! Ако въпреки всичко това се случи, се пробвайте оптимално да държите брадичката към врата и разперете ръце встрани, с цел да се смекчи удара и не се падне върху лактите.

При рухване напред не трябва да се слагат ръцете пред тялото, без значение дали са изпънати или свити в лактите, защото това води до строшаване на лакътната става или най-малкото до разтегнато сухожилие.

Опасно рухване е и сходното на сядане на земята. При хората в преклонна възраст (които са склонни да го правят) това води до фрактура на тазобедрената шийка, при младите - на контузия на опашната кост.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР