Дисменорея означава болезнена менструация, която може да бъде първична или

...
Дисменорея означава болезнена менструация, която може да бъде първична или
Коментари Харесай

Какво означава първична дисменорея и как да се справим с нея?


Дисменорея значи мъчителна менструация , която може да бъде първична или вторична. Тя е най-честият гинекологичен признак. Първичната дисменорея се дефинира като повтаряща се болежка като крампи, появяваща се при менструация при отсъствието на тазова патология. Вторичната, от страна, е болежка при менструация, резултат от някакво патологично състнияние като да вземем за пример ендометриоза.

Първичната дисменорея нормално стартира още от юношеството след започване на овулаторните цикли. Това положение се предизвиква от маточна интензивност, която води до исхемия на някои маточни участъци; т.е. понижаване на кръвния поток. Исхемията предизвиква болежка, която се ускорява и от локалното формиране на простагландини.

Типичната болежка от първична дисменорея е под формата на крампи над лонната кост, която започа няколко часа преди или след началото на менструацията. Най-силната болежка се изпитва с най-обилното количество на менструалния поток.

Освен в долната част на корема, болката може да се популяризира към долните крака, бедрата или кръста. Други признаци на първичната дисменоря са също диарията, умората, гаденето, главоболието и световъртежа. Всички те са резултат от освобождението на простагландините.

Преди да се диагностицира първична дисменорая би трябвало наложително да се изключи съответна причина за болката. Затова, макар, че мъчителната менструация е честа при юношите, гинекологичният обзор е значим, с цел да се отхвърлят систояния като ендометриоза , маточни възли, цервикална стеноза, възпалителни промени на репродуктивните органи или обструктивни малформации на гениталния тракт.

Начинът, по който може да се повлияе болката при дисменорея, е терапия, ориентирана към патогенезата на синдрома. Медикаментите, които се употребяват, потискат синтеза на простагландини като да вземем за пример ибупрофен. Приложението на топли компреси на корема също може да понижи болката.

Свързани публикации.. Дисменорея – какви са аргументите за нейната поява? 0 Дисменорея и способи на физиотерапията за справяне с нея 0 Дисменорея - какви са аргументите за мъчителна менструация 0

Другите утвърдени лекарства са парацетамолът ,ацетилсалициловата киселина, индометацинът, мелоксикамът или напроксенът. Парацетамолът с изключение на, че инхибира ензимът, който образува простагландини, усилва болковия толеранс. Голямото количество парацетамол (над 4 грама дневно) може да докара до чернодробна увреда.

При непреодоляване на болката или по избор на дамата може да се премине към комбинираната хормонална контрацепция. Хормоналните хапчета потискат овулацията и понижават продължителното кървене по време на менструация. Така се отстранява първопричината за болката при дисменорея. Може да се изполват както комибинирани хормонални таблетки, по този начин и единствено с прогестин.

Ако не се желае да се потисне овулацията, може да се употребява вътрематочна серпантина с локално обособяване на левоноргестрел. Левноргестрелът изтънява маточната лигавица и по този метод понижава както времетраенето, по този начин и силата на менструацията.

Всяка болежка от дисменорея, неповлияваща се от болкоуспокояващи и хормонална терапия, би следвало да бъде в допълнение изследвана. Най-честата причина за мощна болежка по време на менструация е ендометриозата и по тази причина в такива случаи е подходящо да се организира лапароскопия.

Алтернативна терапия при първична дисменорея по време на юношеството е приемът на виматини като Витамин В1 100мг на ден, Витамин Е 500 мг на ден два дни преди и три дни след цикъл, рибено масло 2,5 гр на ден, Витамин В6 200 мг на ден и магнезий 500 мг на ден. 3302
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР