Дискусията беше много конструктивна, защото сме на едни и същи

...
Дискусията беше много конструктивна, защото сме на едни и същи
Коментари Харесай

Европейската комисия подкрепя реформите в България. Денков се с...

" Дискусията беше доста градивна, тъй като сме на едни и същи позиции. Изключително значимо е темпото да не се забавя ", акцентира българският министър председател. Той сподели, че идващите седмици и месеци се чака да бъдат определени съставите, както на антикорупционната комисия, по този начин и на правосъдните и прокурорските препоръки и те да бъдат запълнени с хора, които имат и експертни и морални качества, и съответния темперамент, с цел да могат да трансформират системата в посоката, която чакат всички.

Премиерът уточни, че правосъдната система би трябвало да бъде самостоятелна. " Системата на прокуратурата, дружно със следствието и с поддръжката службите в Министерство на вътрешните работи, би трябвало да могат да ревизират всяко едно обвиняване и там, където има доказателства за законови нарушавания, те да бъдат предадени на съда, тъй че най-после да има присъди, като част от тях се чака да бъдат неоправдателни ", съобщи Денков и добави " това е задачата ".

 

Той съобщи, че разчита на поддръжката на Европейската комисия (ЕК) и на Венецианската комисия във връзка с измененията в Конституцията. " Това са интернационалните институции, които имат и експертизата, и престижа да валидират процесите, които ние реализираме тук ", сподели още Николай Денков.

 

В отговор на журналистически въпрос за антикорупционната комисия министър-председателят сподели, че процесът е напълно в Народното събрание:

 

" Въпросите би трябвало извънредно да се насочат към хората, които ще одобряват първо процедурата, по която ще бъдат определени съответните членове и второ към номинациите и прозрачността на процеса, както и към хората, които ще бъдат определени ".

 

Денков сподели, че с Мария Габриел разискват тези тематики, като хора, които споделят общи полезности, а точно, че би трябвало да има без значение правораздаване. " Нямаме никакво разграничение нито с комисаря по правораздаване, нито с Мария Габриел ", съобщи Денков. Той акцентира, че през идващите седмици би трябвало да следим процесът е в Народното събрание, тъй като от него ще зависи по какъв начин ще се развие правосъдната система в идващите години.

" Борбата с корупцията би трябвало да е във фокуса на внимание в България ", съобщи европейският комисар по правораздаване Дидие Рейндерс на брифинга в Министерския съвет.

 

Рейндерс дефинира срещата си с Денков като доста ползотворна и съобщи, че Европейската комисия (ЕК) поддържа промените в България . За него значими са промените на Конституцията в България, по-голяма отговорност на основния прокурор, битката с корупцията, основаването на настояща комисия срещу корупцията. Ще отнеме време да се проведат тези промени, само че е значимо е да се работи с всички заинтригувани страни, които биха могли да дават помощ и рекомендации. Ясно е, че би трябвало да работим и да гледаме в една посока " ", сподели еврокомисарят Рейндерс.

 

" Много съм удовлетворен, че виждам, че има органи и институции в България, които са заинтригувани да се организират всички тези следствия за корупцията. Благодарение на министър-председателят на България, страната върви по този път ", уточни Рейндерс.

 

" Виждаме какво е развиването по тематиката за включването на България в Шенген и също и контролът на границите, който реализира България, като бъдеща част от това пространство ", уточни еврокомисарят.

 

" Трябва да сме сигурни, че изпълняваме задачата за върховенството на закона във всички 27 страни членки на Европейския съюз (ЕС), уточни еврокомисарят. Трябва да сме образец към страните, които желаят да се причислят към Европейски Съюз ", добави той и акцентира, че би трябвало да утвърждаваме върховенството на закона, с цел да може това да бъде един добър образец за държавите-кандидати.

В отговор на журналистически въпрос Дидие Рейндерс сподели, че в европейската прокуратура има доста каузи, които се водят сега, свързани с европейските средства. В България няма такива каузи и присъди, уточни той и предложи да се направи инспекция дали е имало напън да се стопират такива каузи тук в България. Съдиите и прокурорите би трябвало да работят по този начин, че тези следствия да влязат в съда, съобщи еврокомисарят.

 

ФрогНюз

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР