Димът от горски пожар се състои от различни газове и

...
Димът от горски пожар се състои от различни газове и
Коментари Харесай

Как да се предпазим от замърсяването на въздуха от горските пожари

Димът от горски пожар се състои от разнообразни газове и частици с друг химичен състав. Въпреки че доста от тези съставни елементи могат да бъдат токсични, най-вредните са дребни частици, наречени PM2.5. Те са с диаметър 2,5 микрометра или към 1/30 от ширината на човешки косъм.

Поради дребния си размер, тези частици могат да се вдишат надълбоко в белите дробове и от време на време да си пробият път в кръвта. Там те могат да причинят щета на жизненоважните органи на тялото, причинявайки сърдечно-съдови, дихателни и даже неврологични проблеми; изследванията свързват излагането на PM2.5 частици с астма, инсулт, екзема, някои типове рак и други.

Такива частици пораждат при замърсяване на въздуха от трафика, индустрията и селското стопанство, както към този момент знаем. Но тези, открити в пушек от горски пожар, наподобяват доста по-вредни за тялото. Проучване, оповестено през март в Nature Communications, открива, че PM2.5 от пушек от пожар може да докара до нарастване с 10% на приема в лечебните заведения за респираторни проблеми, спрямо PM2.5 от други източници.

Когато във въздуха се натрупат високи равнища на PM2.5, понякога може да се види сивкава мъгла. Друг път праховите частици остават значително невидими. Ето за какво инспекцията на качеството на въздуха във вашия регион е толкоз значима. Това може да стане посредством редица уеб сайтове.

 3M N95 Particulate Respirator

N95

Когато качеството на въздуха е изключително неприятно, Марина Ванс, инженер от Университета на Колорадо Боулдър, споделя, че е най-добре изобщо да не се излиза на открито. Когато е належащо човек да е навън, от основно значение е да носи маска за лице с висока дестилация.

Както е вярно и за Covid-19, Ванс споделя, че всяко покритие на лицето е по-добро от никакво. Но за разлика от Covid-19, нездравословните частици от пушек от горски пожар могат елементарно да обхванат през платнените маски. „ В подтекста на горските пожари едно евентуално рисково нещо е хората да се усещат предпазени, когато в действителност не са “, споделя Ванс. Най-важният фактор за една маска, споделя Девабхактуни Срикришна, създател на Patient Know How, уебсайт, който оценяване на маски, е какъв брой добре пасва на лицето. Ако носите очила и те се замъгляват, когато носите маска, това е добър знак, че уплътнението не е задоволително положително.

Маските се правят оценка въз основа на това какъв брой прахови частици могат да филтрират, когато са вярно сложени. Например, маска N95 ще спре 95% от частиците, до момента в който P99 ще филтрира 99%. „ За това са създадени тези маски N95 – те оказват помощ хем да се диша, хем в същото време да филтрират добре. И това работи, без значение дали приказваме за Covid или за горски пожари “, споделя Срикришна.

 HEPA filter unit

Преносим HEPA гилтър, употребен от пожарникари

Дори да сме вътре, нечистият въздух може да влезе при нас. За да пречистим въздуха в дома си, можем да си купим най-различни пречистващи машини. Много от тях работят посредством вентилатор, които циркулира въздуха през високоефективен филтър за прахови частици – HEPA ( high-efficiency particulate air). HEPA филтрите, които се употребяват от Втората международна война, не престават да бъдат общоприетата технология за пречистване. Изработени от доста случайно подредени нишки, тези филтри механично всмукват дребни частици във въздуха като пъстър прашец, нечистотия, прахуляк и някои бактерии и вируси.

„ Нещата са елементарни и обикновени “, споделя Ванс. „ Има някои портативни въздухопречистватели, които употребяват йонизационни технологии, електростатично утаяване и всевъзможни други способи. Честно казано, всичко, от което в действителност се нуждаете, е добър филтър. “

На самостоятелно равнище не може да се направи доста за попречване или прекъсване на дейните горски пожари. И докато целият Запад се бори с пожари, Тарик Бенмарния, академик по околна среда в Калифорнийския университет, Сан Диего, споделя, че отчитането на въздействието на замърсения въздуха върху обществото е значимо.

„ Всички са изложени на пушек от пожар, само че не всички са изложени еднообразно “, споделя той. „ Някои хора изначално са по-уязвими, тъй като живеят в нечисти региони от други източници, в доста гореща среда или имат характерна специалност, която може да ги изложи на други проблеми и стрес, който може да не играе добре по отношение на дима от горски пожари. “

За да лимитират тези спомагателни източници на замърсяване, добре е да се намерения за по-малко шофиране, прекъсване с печките на дърва и ограничение потреблението на газово съоръжение, когато качеството на въздуха е неприятно. За лица, чиито специалности изискват да са навън през по-голямата част от деня, като аграрни и строителни служащи, носенето на защитно облекло и добре прилепнала маска може да ограничи вредата по кожата и белите дробове.

Независимо по какъв начин решите да се предпазите от замърсяването на въздуха, най-добре е да се направи проект в този момент, преди горските пожари да станат доста по-интензивни.

„ Планирането напред е мъдра концепция “, споделя Ванс. „ Тези средства бързо изчезват от рафтовете, когато горски пожар удари някой регион. “

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР