Дигитална Национална Коалиция в сътрудничество с Министерство на образованието и

...
Дигитална Национална Коалиция в сътрудничество с Министерство на образованието и
Коментари Харесай

Повечето учители в Северозапада без достатъчно компютърни умения


Дигитална Национална Коалиция в съдействие с Министерство на образованието и науката и с поддръжката на Гугъл.org започва план " E-start@school” за понижаване риска от късен цифров старт на учениците в Северозападна България. Инициативата планува образование на 450 учители от 200 учебни заведения в района.

В рамките на самодейността бе извършено социологическо изследване от " Gallup International " по поръчка на Дигитална Национална Коалиция. В края на март месец бяха интервюирани 322 учители от общо 215 учебни заведения и детски градини в областите Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен.

Данните сочат висок капацитет за осъществяване на спомагателни образования измежду учителите по посока на въвеждане на цифровите технологии в педагогическата работа – близо 60% от интервюираните споделят, че не се усещат задоволително уверени и изпитват нужда от спомагателна информация по тематиката и на практика насоки за използване.

47% от учителите са осведомени с опциите на цифровите практики в образованието и употребяват такива в ежедневната си работа, обменяйки опит с сътрудници. Свободно опитват обаче малко над една трета от всички, а едвам 15% са уверени, че владеят повече разновидности и имат опит с използването им в разнообразни обстановки в процеса на работа с децата от предучилищен и начален курс на обучение.

Изследването не регистрира значими разлики сред петте области от района. Като цяло, в по-висока степен недостиг на познания и опит с цифровите технологии е записано измежду учителите в детските градини. Учителите с по-голям стаж в областта на образованието (респективно, по-възрастни) се усещат в по-висока степен неподготвени спрямо по-младите сътрудници. Същото важи и за преподавателите в образователни заведения в селските райони.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР