Диетата сама по себе си не може да излекува ендометриозата. Въпреки

...
Диетата сама по себе си не може да излекува ендометриозата. Въпреки
Коментари Харесай

Диета при ендометриоза: Храни, които трябва да ядете и избягвате

Диетата сама по себе си не може да излекува ендометриозата. Въпреки това, диетичните промени могат да оказват помощ за поддържане, лекуване и възобновяване от положението.

Храната може да повлияе на равнищата на хормоните, възпалението и тежестта, като всички те са фактори, които оказват въздействие върху прогресията и тежестта на ендометриозата.

Храни, богати на антиоксиданти и омега-3 мастни киселини, като плодове, зеленчуци, ядки, семена и мазна риба, могат да понижат възпалението, затова оказват помощ за понижаване на болката от ендометриоза.

Тази публикация преглежда спазването на диета при ендометриоза, храни, които оказват помощ в битката с възпалението, по кое време да потърсите здравна помощ и други

Какво е ендометриоза?

Ендометриозата е настойчиво, нераково здравно положение, при което ендометриалните кафези, които наподобяват на лигавицата на матката, порастват отвън матката.

Името на положението произлиза от тъканта, която покрива матката, известна като ендометриум. Ендометриозата нормално предизвиква дискомфорт и най-често се следи в региона на таза. Въпреки че е допустимо, рядко се случва тази тъкан да се простира оттатък тазовата област до области като фалопиевите тръби, яйчниците и тъканите, покриващи таза.

Симптомите на това положение нормално са по-тежки по време на менструация. Признаците и признаците могат да включват:

  • дискомфорт в таза
  • засилена болежка по време на менструация и сексуален акт
  • болежка при уриниране и по време на придвижвания на червата
  • мощно кървене по време на менструация или кървене сред менструации
  • безсилие
  • отичане на корема
  • запек
  • диария
  • интензивни конвулсии и болки в кръста

Ако не се лекува, ендометриозата може да аргументи неплодородие.

Кога да обмислим промени в диетата при ендометриоза

Пълноценният хранителен проект е значим съставен елемент на цялостното здраве и дългоденствие.

Ако имате ендометриоза и имате проблеми с управлението на признаците си, приемането на някои диетични промени за понижаване на възпалението може да помогне за справяне с болката.

В допълнение, смяната на вашата диета може да усили възможностите ви да забременеете. Резултатите обаче са доста самостоятелни и ще се разграничават според от стадия и тежестта на положението.

Обмислете промени в диетата, в случай че имате ендометриоза и:

Продължаваща хронична болежка

Хроничната тазова и коремна болка е постоянно срещан признак на ендометриоза. Продължаващата болежка може да значи, че изпитвате мощно инфектиране. Въпреки че смяната на диетата ви няма да облекчи изцяло признаците ви, няма нищо неприятно да опитате.

Болка при менструация

Някои хора с ендометриоза имат пристъпи преди или по време на менструация. Други изпитват признаци непрекъснато, случайно или с промени, постоянно възходящи по периодичност и влошаващи се с времето.

Промяната на питателните ви привички през тези интервали може да помогне, изключително в случай че имате храносмилателни проблеми като запек. Увеличаването на приема на фибри и течности може да помогне за лекуване на запек.

След лапароскопска хирургия

Едно изследване прави оценка резултатите от диета в средиземноморски стил при дами с предходна лапароскопска диагноза на ендометриоза и следоперативна болежка, обвързвана с ендометриоза.

Участниците следват хранителен проект, който включва пресни зеленчуци, плодове, бяло месо, мазна риба, соеви артикули, богати на магнезий храни и студено пресовани масла. Те бяха помолени да заобикалят сладки питиета, алено месо, сладкиши и скотски мазнини. Учените откриха обилни усъвършенствания в положението, в това число:

  • Облекчаване на общата болежка
  • Менструалните крампи
  • Болката по време на сексуален акт
  • Проблемите с придвижванията на червата

Опити за зачеване

Хората с ендометриоза са изложени на нараснал риск от проблеми с плодовитостта. Ако се пробвате да заченете, това, което ядете, може да повлияе позитивно на вашата плодовитост.

Проучванията демонстрират, че спазването на диета, която включва морски блага с ниско наличие на живак към два пъти седмично, пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци, може да усъвършенства плодовитостта както при мъжете, по този начин и при дамите

В допълнение, някои хранителни субстанции са нужни за здравословна бременност, в това число:

  • Желязо
  • Калций
  • Йод
  • Фолиева киселина
  • Холин
  • Омега-3 мастни киселини

Противовъзпалителни храни при диета за ендометриоза

Въпреки че не съществува характерна диета за ендометриоза, някои храни с високо наличие на антиоксиданти се предизвикват за понижаване на възпалението. Средиземноморската диета се оказа способна да понижи маркерите на възпалението.

Този жанр на хранене се състои от плодове, зеленчуци, бобови растения, пълнозърнести храни, мазна риба, зехтин, ядки и семена, като в същото време се лимитират трансмазнините, наситените мазнини и сладките храни.

Магнезий и цинк

Храните, които съдържат магнезий и цинк, могат да ви оказват помощ да намалите възпалението. Богатите на магнезий храни включват пълнозърнести храни, бобови растения, ядки, семена, млечни артикули и зелени листни зеленчуци.

Стридите, говеждото, тиквените семки, яйцата, млечните артикули, обогатените зърнени закуски, овесените ядки, пълнозърнестите храни и бобовите растения съдържат цинк.

Естроген

Развитието на ендометриозата се подтиква от естроген. Яденето на храни, които оказват помощ за премахването на естрогена и предотвратяват повишението на равнищата му, може да се окаже потребно.

Богатите на фибри храни могат да оказват помощ за изтеглянето на естрогена от тялото посредством придвижванията на червата. Храните с високо наличие на фибри включват плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, ядки, семена и бобови растения.

Омега-3 мастни киселини

Храните с омега-3 мазнини оказват помощ за усмиряване на възпалението, което може да понижи тежестта на признаците и евентуално да понижи прогресията на ендометриозата.

 Омега-3 мастните киселини се намират в рибата, като сьомга, сардини, риба звук и други храни, като орехи, ленено семе, семена от чиа, растителни масла и обогатени храни.

Млечни артикули

Едно изследване свързва по-високия банкет на млечни артикули, като мляко, кисело мляко и сирене, с по-нисък риск от ендометриоза. Връзката наподобява по-голяма, когато приема е повече от три порции дневно. Учените считат, че тази връзка може да възникне, тъй като млечните артикули са храни богати на калций, витамин D и магнезий.

Диета при ендометриоза: Храни, които да ограничавате или избягвате

Проучванията демонстрират, че храните с високо наличие на трансмазнини и захар могат да усилят възпалението. По-високият банкет на трансмазнини също се свързва с по-голям късмет за развиване на ендометриоза.

Храните с високо наличие на трансмазнини включват:

  • Пържени храни
  • Печени произведения (понички, бисквити, сладкиши, бисквити)
  • Червено месо (говеждо, агнешко)
  • Масло

Това не значи, че в никакъв случай повече не можете да ядете тези храни, само че ограничението на приема им може да помогне. Освен това отваря повече място за други храни, като пресни плодове и зеленчуци, които могат да бъдат потребни.

Добри или неприятни са фитоестрогените при диета за ендометриоза?

Фитоестрогените са естествено срещащи се естроген-подобни съединения, открити в растенията. Хранителни източници на фитоестрогени се намират в плодове, зеленчуци, спанак, кълнове, фасул, зеле, соя, зърнени храни и маслодайни семена (като ленено семе ). Има разнообразни класове фитоестрогени, включително изофлавони, куместани, лигнани и флавоноиди.

Информацията за връзката сред фитоестрогените и ендометриозата е комплицирана и непоследователна. Някои изследвания демонстрират, че фитоестрогените могат да имат антиестрогенен резултат и да оказват помощ за понижаване на възпалението, до момента в който други проучвания са открили противоположното.

Сложността се състои в това какъв брой естроген има човек и типовете и количествата на употребяваните фитоестрогени. Много проучвания са къси и са правени върху животни, което затруднява формулирането на един прецизен отговор. Учените признават нуждата от по-продължителни изследвания.

Добавки, които да опитате при ендометриоза 

Важно е да говорите с доктор, преди да вземете каквито и да било добавки. Искате да сте сигурни, че добавките, които избирате, не пречат на медикаментите, които приемате сега, че са от благонадежден източник и че дозите им не са прекомерно високи.

Видът добавки, които избирате, зависи от това какъв резултат желаете да постигнете. Ако се пробвате да забременеете, би трябвало да приемате пренатален витамин, който съдържа фолиева киселина и холин.

Други добавки, които могат да бъдат предложени, включват цинк, магнезий, пробиотици, витамин С, витамин D, кверцетин, куркумин, витамин Е и омега-3 мастни киселини.

Диета при ендометриоза меню

Наличието на хрумвания за хранене, може да ви помогне да измененията питателните си модели. Може да ви спести време, пари и стрес.

Не е нужно да се храните тъкмо по този метод. Използвайте тези оферти като управление за обмисляне и подготвяне на ястия, богати на противовъзпалителни храни, фибри и микроелементи:

закуска:

  • Овесени ядки, приготвени с неподсладено бадемово мляко, пресни (или замразени) череши и нарязани орехи, канела, зелен чай
  • Смути със спанак, ананас, джинджифил, краставица, банан и авокадо, дружно с две твърдо сварени яйца
  • Яйца с пълнозърнеста питка, авокадо и микрозеленчуци
  • Смути от авокадо, горски плодове, банан, боровинки, череши, напълно натурално масло от ядки, спанак, ванилия и бадемово мляко
  • Овесени ядки с лен и банан

обяд:

  • Зеленчуково чили, гарнирано с авокадо и българско кисело мляко
  • Пържен ориз с карфиол и сотирани скариди
  • Бурито купа, приготвена с пиле на грил и кафяв ориз
  • Хумус и гарнитура от сурови моркови
  • Супа минестроне с гарнитура салата

вечеря:

  • Печена сьомга с печен сладостен картоф и сотирани броколи
  • Пилешко и пармезан в тиган със зеленчуци и гарнитура от киноа
  • Вегетарианско чили с тиква и черен фасул
  • Средиземноморски спагети
  • Кюфтенца от пуешко и спанак с паста от киноа или нахут

междинни хапвания:

  • 2% кисело мляко с пресни ягоди и конопено семе
  • Нарязани чушки с хумус или гуакамоле
  • Парче черен шоколад и едно киви
  • Ябълкови резенчета с ядково масло и смляно ленено семе, гарнирани с канела и мед
  • Салата от краставици и домати със сирене, риган и 1 супена лъжица зехтин
  • Грозде с 1/4 чаша орехи или бадеми
  • Замразено манго с нискомаслено ванилово кисело мляко
  • Нискомаслено сирене и 3 чаши пуканки на въздух

Заключение

Промяната на вашите хранителни привички може да не излекува ендометриозата, само че изследванията демонстрират, че храненето на диета, богата на избрани хранителни субстанции, може да помогне за понижаване на възпалението.

Не е нужно да преразглеждате цялата си диета едновременно. Просто започнете с дребни промени и вижте по какъв начин се чувствате. Ако имате потребност от помощ, помислете за работа с диетолог, който може да персонализира проект, който дава отговор на вашите потребности и цели.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР