Дейностите по приватизацията на Toshiba официално приключиха(снимка: CC0 Public Domain) Приватизацията

...
Дейностите по приватизацията на Toshiba официално приключиха(снимка: CC0 Public Domain)
Приватизацията
Коментари Харесай

След 74 години: Toshiba напусна борсата в Токио


Дейностите по приватизацията на Toshiba публично завършиха
(снимка: CC0 Public Domain)

Приватизацията на Toshiba приключи. Акциите на японската корпорация напущат фондовата борса в Токио след 74 години наличие там, предадоха международните организации.

Дейностите по приватизацията на Toshiba публично завършиха през днешния ден и скъпите ѝ бумаги отпаднаха от котировъчния лист на Токийската фондова борса. Основният притежател на активите на Toshiba към този момент е капиталовият консорциум JIP, под чийто контрол беше осъществено изкупуването на акциите на японския промишлен холдинг.
още по темата
В последния ден от наличието си на Токийската фондова борса акциите на Toshiba се търгуваха на цена от 4590 йени за брой, което е с 0,1% под курса при затваряне на предходната комерсиална сесия, отбелязва Ройтерс.

Според напускащия поста ръководител на борда на шефовете на Toshiba – Акихиро Ватанабе, вложителите, участващи в противоположното изкупуване на акциите на компанията, се интересуват от бързо увеличение на нейната рентабилност, защото при триумф те могат да върнат акциите на Toshiba на обществения фондов пазар в границите на пет години от датата на приватизацията.

Изпълнителният шеф Таро Шимада ще резервира поста си, само че съставът на борда на шефовете ще бъде преразгледан. От десетте му членове шест ще бъдат наново въведени, като консорциумът JIP ще изпрати четирима представители, а капиталовата компания Orix и енергийната компания Chubu Electric Power ще получат място в новия състав на шефовете.

Ще бъде назначен нов ръководител на съвета на шефовете, а първото съвещание на борда на шефовете в новия състав ще се организира този петък. Според към този момент някогашния ръководител на борда на шефовете на Toshiba, актуалният основен изпълнителен шеф ще се опита да концентрира развиването на бизнеса върху високодоходоносни области на активност, свързани с цифровите технологии.

Изчисленията сочат, че приватизацията ще усили общия дълг на Toshiba с към 7 милиарда $, тъй че годишните разноски за обслужване на дълга може да се покачат със стотици милиони долари.

Веднага откакто новите акционери на Toshiba съумеят да изведат компанията към постоянен растеж на облагата, те могат да помислят за набиране на спомагателни средства за нейното развиване. Не са изключени покупко-продажби за усвояване на други компании, изключително свързани с перспективния сегмент на системите с изкуствен интелект.

Toshiba има намерение да развие взаимно произвеждане на силова електроника след приватизацията, в съдействие с един от главните акционери – японския производител на полупроводникови съставни елементи ROHM. За тези потребности ще бъдат заделени към 2,7 милиарда $ взаимни вложения.

Японските управляващи ще продължат да следят представянето на компанията, защото тя работи както в бранша на защитата, по този начин и в нуклеарната енергетика. Toshiba разполага с личен състав от 106 000 души, тъй че нейната устойчива работа има и обществени последствия. Някои специалисти обаче не изключват по-нататъшно преструктуриране на бизнеса на компанията с обособяване на второстепенни активи.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР