Девет от общо десет евробанкноти, емитирани в Германия, никога не

...
Девет от общо десет евробанкноти, емитирани в Германия, никога не
Коментари Харесай

Германците зареждат матраците

Девет от общо 10 евробанкноти, издадени в Германия, в никакъв случай не са били употребявани за разплащания. Но са складирани на скришни места в жилищата на германците или те ги изпращат зад граница, разкрива Бундесбанк.

Размерът на насъбраните пари съгласно нейните специалисти демонстрира по какъв начин кредитните институции и индивидите реагират на ерата на супер ниски лихви и на мислени приходи от спестяванията. Заради програмата на Европейската централна банка за възкръсване на стопанската система на еврозоната комерсиалните банки би трябвало да заплащат 0.4%, с цел да държат средства на депозит в нея.

Членът на борда на Бундесбанк - Карл Лудвиг Тиле, е споделил пред публицисти във Франкфурт на 14 февруари, че "през предходната година кредиторите в Германия са изтеглили към 12 милиарда евро в брой за физическо предпазване ".

Германската централна банка установи в свое изследване за използването на кеш в Германия през последните три години - първото от началото на мощния икономически напредък на еврорегиона, който през 2017-а задмина американските и английските индикатори, че по-голяма част от купюрите от евро, които е пуснала в обращение, на процедура се употребяват в чужбина. От позиция на международното търсене на банкноти еврото е с съвсем изравнени позиции с щатския $ като международна аварийна валута - извънреден избор на доверие в единната европейска парична единица.

Търсенето на пари в брой в най-голямата европейска стопанска система през 2017-а е повишено със 7% - до 635 милиарда евро. А Бундесбанк е най-големият източник на кеш в блока на еврото - с към 60% дял от него.

Германските централни банкери са пресметнали, че половината от издадените от тях банкноти бързо са напуснали рамките на общността и се употребяват от лица, които влагат положението си в ликвидни активи. Други 40% остават в еврозоната, половината от които - отвън Германия.

Ако всичките пари, пуснати в обращение от Бундесбанк, се употребяват за разплащания вкъщи, всеки немец би носил у себе си приблизително по 7700 евро. Действителната сума обаче е 107 евро, съгласно сметките на банкерите.

Всеки опит за превръщането на еврозоната в безкасова общественост пък ще срещне гневната опозиция на популацията на Германия, 88% от което е срещу електронните способи за разплащане, разкрива още изследването на Бундесбанк.

Въпреки че кешът към момента е пожеланият метод за заплащане на артикули и услуги, неговата приложимост непрестанно понижава. През 2017-а 48% от всички покупки в страната са били в брой против 58% през 2008-а.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР