Deutsche WelleХутите са военно движение в Йемен, който се намира

...
Deutsche WelleХутите са военно движение в Йемен, който се намира
Коментари Харесай

Кои са хутите и защо Западът ги нападна?

Deutsche Welle
Хутите са военно придвижване в Йемен, който се намира в южната част на Арабския полуостров. През последните десетилетия те нееднократно провеждат протести против сунитските управляващи в столицата Сана.
През 2014 година хутите нападнаха южните елементи на Йемен, превзеха столицата и принудиха президента Абдрабу Мансур Хади и държавното управление да избягат на юг, а след това - и към Саудитска Арабия. Това докара до революция, в която водена от Саудитска Арабия военна коалиция си сложи за цел да върне назад на власт държавното управление в заточение. По данни на Организация на обединените нации над 150 000 души са починали в спора, който докара до една от най-тежките филантропични произшествия в света.     
Според разбор от 2019 година хутите разполагат с сред 180 и 200 хиляди въоръжени бойци. Те имат огромен оръжеен боеприпас и са подкрепяни интензивно най-много от Иран и от " Хизбула " в Ливан.
Основната цел на хутите е да поемат ръководството на целия Йемен. А в Газа, сходно на Техеран, те желаят да принудят Израел да прекрати офанзивите. Затова те оповестиха, че всеки транспортен съд, който се насочва или потегля от израелските пристанища, е тяхна евентуална цел. Но единствено дребна част от нападнатите кораби имат директна връзка с Израел. В резултат от офанзивите на хутите доста интернационалните компании пренасочиха комерсиалните си кораби през надалеч по-дългия път през нос Добра вяра.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР