Децата, израснали в стерилни условия в градовете, по-специално в мегаполисите,

...
Децата, израснали в стерилни условия в градовете, по-специално в мегаполисите,
Коментари Харесай

Проучване: Децата, които са близо до природата имат по-силна имунна система

Децата, израснали в " стерилни " условия в градовете, по-специално в мегаполисите, имат слаба имунна система, защото тялото им не се сблъсква с такива естествени фактори като прахуляк, нечистотия, пъстър прашец. Група учени от университета в Хелзинки стигнаха до това умозаключение, откакто изследваха положението на имунната система на децата след подмяна на асфалтираните площадки в няколко детски градини с площи със засадени млади дървета, донесени от гората. Резултатите от работата са оповестени в американското научно списание " Science Advances ".

След като заменили асфалта с естествени насаждения, учените в продължение на 28 дни следили положението на децата и индикаторите на имунната им система. Въпреки обстоятелството, че тестовата група била дребна – единствено 75 деца – резултатите от наблюденията са впечатляващи, споделят учените.

В съпоставяне с контролна група, следена в детска градина със общоприети условия, в групата с " гора " индикаторите на кожния микробиом (съотношението на потребната и патологична микрофлора на човешката кожа) били три пъти по-високи, а също по този начин са маркирани позитивни промени в протеините и клетките, виновни за укрепването на имунната система (Т-лимфоцити и цитокини, които противодействат на възпалителните процеси).

" Беше маркирано, че децата, израснали в " стерилни " условия в градовете, където улиците се почистват постоянно, а жилищата се проветряват с голям брой филтри, имат слаба имунна система, защото тялото им не се сблъсква с такива фактори като прахуляк, нечистотия, пъстър прашец ", показа ръководителят на плана, експертът по екология, урбанизъм и акомодация от Университета в Хелзинки Мария Рослунд.

" Именно тези тласъци укрепват имунната система, образуват готовността на детския организъм да реагира съответно на тези отрицателни моменти. В нашето изследване показахме, че въвеждането на естествени детайли в средата на детето – горска трева, диви дървета, шубраци, мъхове – покачва имунитета на децата. "

Според учените, в доста страни по света се следи увеличение на автоимунните болести, изключително измежду децата, живеещи в градски условия. Те включват астма, екзема, диабет вид 1 и разнообразни чревни възпалителни болести. Често това се дължи на неналичието на „ потребни “ тласъци, които " закаляват " имунитета на детето.

Рослунд назовава резултатите от изследването " окуражаващи ", като в същото време акцентира, че " горската терапия " се нуждае от по-нататъшно разпространяване и задълбочено изследване. "

dnes.bg

Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР