Децата до 14 навършени години ще пътуват безплатно в градския

...
Децата до 14 навършени години ще пътуват безплатно в градския
Коментари Харесай

Безплатно пътуване за децата до 14 г., за да ходят на училище с автобуса, не с коли

Децата до 14 навършени години ще пътуват гратис в градския превоз. Това планува план за разпореждане на Министерския съвет, оповестен за публично разискване. Той трансформира разпоредба на министъра на превоза за безплатните пътувания и понижения в автобусния превоз. В момента граничната възраст за возене в града с рейс, трамвай, тролей и метро без пари е 7 години.

Мотивът за двойното увеличение на възрастта е да се понижи трафикът с персонални коли, с които родители карат децата на учебно заведение, което ще има екологичен резултат. Очаква се това да докара до основаване на табиет за потребление на публичен превоз, което щяло да е основно за бъдещето, когато пораснат.

В междуселищния превоз също са планувани по-големи понижения. Остава нормата децата до 7 година да пътуват гратис с рейс. Предлага се тези от 8 до 14 навършени години да получават 50 на 100 понижение, възрастовият диапазон за прилагане на този бонус в този момент е сред 7 и 10 година

Предвидени са още понижения на пътуванията и в междуселищните транспорти. Ученици, студенти и докторанти, на ден и постоянно образование ще употребяват градски превоз по съществени линии и междуселищни автобусни линии от общинските и регионалните транспортни схеми с билет на половин цена от цената на превозвача. Сега в града те употребяват 30 на 100 понижение, а за междуселищните транспорти - 20 на 100.

Добавена е нова категория пътуващи с отстъпка - хора с увреждания с понижена продуктивност над 70,99%. И до момента общините им издават карти с понижения, само че не ги компенсират със средства от националния бюджет, написа в претекстовете. Предложението е да се обезпечи най-малък размер от 25 на 100 компенсиране.

По данни на здравното министерство към 2022 година има над 760 000 хора с увреждания с понижена продуктивност над 70,99 на 100. В София всеки ден от карти с понижена цена се възползват над 17 000 души с увреждания.

От централния бюджет ще се отпускат дотации на общините поотделно за вътрешни пътнически транспорти, междуселищни, такива в слабонаселени планински и други региони и междуобластни. Досега последните липсваха при компенсирането на превозвачите.

Наблюдава се наклонност за отвод на компании да извършват автобусни линии, преминаващи през обитаеми места даже с по-голям брой поданици от 500. За да се насърчат, субсидираните транспортни връзки се усилват от 2 на 3, а годишните от 730 на 1095. Тази смяна визира популацията от слабонаселените планински и гранични региони в страната.

Последвайте канала на

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР