Деца дишат райски газ в центъра на Русе. Клипът публикуван

...
Деца дишат райски газ в центъра на Русе. Клипът публикуван
Коментари Харесай

Деца дишат райски газ в центъра на Русе - какви са рисковете за здравето им?

Деца дишат божествен газ в центъра на Русе. Клипът оповестен във Фейсбук провокира вълна от неодобрение в обществените мрежи. На фрагментите се вижда по какъв начин осем девойки се крият зад трансфопост, с цел да дишат диазотен оксид.
Започнала е взаимна инспекция на Министерство на вътрешните работи и Регионалната здравна ревизия.  
„ Няма по какъв начин да се потвърди съществуването на божествен газ в балоните, когато е в неоригинална опаковка. Райски газ може да се потвърди единствено когато е в истинска опаковка, с етикет, на който има информация за химичното наличие на веществото диазотен оксид ”, съобщи  д-р Павлина Симеонова, шеф на Дирекция „ Обществено здраве " – Русе.
Полицията би трябвало да откри самоличността на малолетните лица от клипа, а районната здравна ревизия могат да наложат акт и санкция. Проверката би трябвало да бъде осъществена до 3 дни.
Употребата на божествен газ има остри и хронични резултати, изясни анестезиологът доктор Ясен Гецов.
„ Има еуфория, неоснователен смях, възприятие за лекост, релаксация. Особено особено за райския газ е загубата на надзор върху моторната функционалност на нервната система. Виждаме по какъв начин едното от девойки пада на земята. Това е една от заплахите, обвързвана с използването на райския газ - да не се удариш, да не паднеш отвисоко. Понякога се появяват халюцинации, хората стартират да си мислят, че са птици, скачат от високи етажи с вяра, че ще полетят ”, изясни Ясен Гецов. 
Халюцинациите не са чести, само че са вероятни като странични резултати.
При честа приложимост може да има и трайни проблеми.
 
„ Трайните увреждания са проблемите с нервната система, защото той деактивира витамин B12 в организма и води до периферни нервни повреди от вида на изтръпване на крайниците, компликация в координацията при придвижване ”, изясни доктор Гецов.
 
„ Тези странични резултати са разказани при анестезиолози и хирурзи, които работят в операционна с божествен газ при невентилирана среда, когато примерно след месец-два-три стартират да се демонстрират тези резултати. Сравнително постоянно е ”, изясни доктор Гецов.
„ Това е първото ходило на ескалатора. Тези, които популяризират по-тежки форми на психоактивни субстанции, доста добре знаят, че това им прави работа. Това е първото ходило. Изгражда се поведенческа приемливост и интерес ”, разяснява Пламен Димитров, психолог.
Народоосвободителна въстаническа армия ТВ
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР