Дестинация: Храна е специална поредица в Дневник, която свързва две

...
Дестинация: Храна е специална поредица в Дневник, която свързва две
Коментари Харесай

Двойно угощение, докато пътувате

" Дестинация: Храна " е специфична поредност в " Дневник ", която свързва две прекарвания - пътуванията и усетите, които откривате когато сте на път. Не единствено на храни, само че и на питиета.

170 г естествен шоколад, 3 супени лъжици мощно кафе, 2 яйца с разрушени настрана жълтъци и белтъци, 1/2 чаена чаша гъста сметана, 1 супена лъжица портокалов ликьор, няколко капки ванилия

Съставките са на шоколадов мус - " афродизиак в най-висша степен ", разказан в книгата на Исабел Алиенде " Афродита - приказки, предписания, и други афродизиаци " . Книгата на блестящата разказвачка на истории на ръба на отвъдното се обръща към чувственото изкуство на храненето и неговото отражение върху любовното преживяване. " Ще ви предложим предписания с артикули, които могат да се одобряват през устата и не предизвикват гибел - най-малко не неочаквана - а също така са и вкусни, " дава обещание за романа си, публикуван за пръв път през 1996 година, авторката на " Къщата на духовете ".

По същото време британецът Джон Ланчестър ни твърди в " Дълга към удоволствието " , че " в географско отношение щастието и благоденствието стартират там, където в кухнята се употребява чесън ". Книгата стартира с уверението, че " това не е общоприета готварска книга ", а най-после читателят научава, че е държал в ръцете си престъпна история, разгръщаща се сред скалите на Мон Сен Мишел, блатата на Бретан, лозята на Прованс и спокойствието на Норфък.

Двайсет години преди тях - през 1966 година Жоржи Амаду споделя историята на учителката по готварство дона Флор и нейните двама съпрузи, в който повествованието е просмукано от ароматите на бразилската кухня.

Британецът Питър Мейл в края на 80-те и началото на 90-те кара света безусловно да полудее по Южна Франция и да замечтае да може да обикаля с томче в ръка из неописаните в пътеводители кръчмички, по опция без да бъде издухан от мистрала.

Бумът на всеобщите пътувания, предизвикан и от нискотарифните самолетни компании - което значи най-много съботно-неделна краткост, изостри сетивата на туристите към кулинарните удоволствия - единствените налични след края на работното време на музеите. Постепенно, само че доста бързо, туристите се научиха, че " в случай че искаш да се нахраниш вкусно и нескъпо, би трябвало да сядаш при локалните ". Вероятно и около кулинарните излъчвания и книги, на каквито има все по-голям избор. " Може би у нас едвам през последните години повече хора си дадоха сметка, че гастрономията е не просто занятие с храната и храненето, а още и история, география, просвета, земеделие, агрономия, биология и какво ли не още - една холистична активност. А че кулинарията е изкуство и просвета - към този момент никой не се съмнява. От друга страна е обвързвана със сетивни завършения и удоволствия - по тази причина е толкоз плодородна тематика (или от време на време фон) в литературата ", разяснява Веселина Маринова, основен редактор на издателството " Гурме пъблишинг ".

Литературните творби, " стъпили " върху кулинарното изкуство , несъмнено, са прекомерно разнообразни като тип и дълбочина. От една страна ценителите харесват романи, където тематиката е по-сериозно прегледана - такива като " Последният гуляй " на Джонатан Гримуд, Yes, Chef на Маркус Самуелсон или класики като " Угощението на Бабет " на Карен Бликсен. От друга, голям триумф имат така наречен женски романи, свързани директно или по-опосредствано с тематиката за усета, храната, насладата от готвенето или насладата от живота във вкусни места като Тоскана или Прованс, споделя издателят и дава за образец " Парижкият сладкар " на Лора Мадлен или " Училище за усети и аромати " на Ерика Бауърмайстър.На въпрос дали може да се приказва за литературна школа, тя посочва книгите на Питър Мейл за Прованс - цялостни с тънък комизъм, проникновения за хората и живота, и с откровена приятност от усета на положителната храна и виното...
В България този вид литература намира читатели измежду ценителите на пътешествията, на приключенията на усета и почитат храната и виното като основна част от културата и цивилизацията. " И да, има читатели, които буйно търсят положителни кулинарни романи ", споделя Маринова.

Сред българските създатели като добър образец Маринова дава романа " 9 зайци " на Виргиния Захариева. " Не съм попадала на различен разказ, само че се сещам за някои положителни разкази на Алек Попов, свързани с тематиката за храната. Впечатлението ми е, че малко от българските писатели са склонни да се отнасят с любознание и почитание към тематиката - не правят оценка културно-историческата и географската роля на кулинарията, на храната и всичко, с което е натоварена, и най-много не я преглеждат като вероятен инструмент за израз на обществени открития или духовни търсения. А Балканите са толкоз богато и забавно място във връзка с кулинарията - с всички въздействия, с цялото взаимно навлизане на готварска и вкусова просвета и даже със смешното съревнование за авторство на ястия, които явно са на всички места ", споделя тя.

За идващото си пътешестване може да изберете някоя от книгите, които към момента не сте чели. Угощението ще е двойно.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Дестинация:Храна (11)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР