Десният Жаир Болсонаро, който е бивш армейски капитан, е избран

...
Десният Жаир Болсонаро, който е бивш армейски капитан, е избран
Коментари Харесай

Десен конгресмен спечели президентските избори в Бразилия

Десният Жаир Болсонаро, който е някогашен армейски капитан, е определен за президент на Бразилия, заяви AFP, представена от " Фокус ". В неделя той победи съперника си от левицата Фернандо Хадад на втория тур от президентската конкуренция, след мощно поляризирана предизборна акция.

Поддръжниците му се изсипаха на улиците около дома му в Рио де Жанейро, с фойерверки и бразилски знамена. Според първите официални данни 63-годишният Болсонаро печели 55.7 процента от гласовете на 147 милиона бразилци, регистрирани избиратели. Той ще встъпи в длъжност на 1 януари 2019 година.

Въпреки че отблъскваше мнозина с откритата си подкрепа за бившия военен диктаторски режим, Болсонаро успя да овладее дълбоко натрупания народен гняв срещу истаблишмънта и това му донесе победата.



55-годишният Хадад, който е бивш кмет на Сао Пауло, успя да скъси дистанцията с конкурента си на втория тур, но това не бе достатъчно за кандидата на Работническата партия да замени в президетското кресло осъдения за корупция предишен държавен глава Луис Инасио да Силва.

Болсонаро проведе цялата си кампания през социалните медии, след като през септември бе намушкан в корема по време на един митинг и трябваше да прекара в болница три седмици. В неделя той гласува във Военната академия на Рио де Жанейро.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР