Десетина жени излязоха на демонстрация в Кабул срещу решението на

...
Десетина жени излязоха на демонстрация в Кабул срещу решението на
Коментари Харесай

Десетина жени излязоха на протест срещу задължителните бурки в Кабул

Десетина дами излязоха на проява в Кабул против решението на талибаните да създадат наложително носенето на бурки на публични места, съобщи Франс прес.

Повечето от дамите, взели присъединяване в демонстрацията, не бяха покрили лицата си.

" Справедливост, правдивост! Бурката не е наша ", скандираха дамите, които съумяха да изминат близо 200 метра в центъра на Кабул, преди да бъдат спрени от талибански бойци, които приканиха присъстващите на място публицисти да си вървят.

Талибанското държавно управление на Афганистан разгласява в събота декрет, по силата на който дамите би трябвало напълно да са с бурка на публични места.

Талибаните обявиха също, че в случай че дамите нямат наложителна причина да излизат, е "по-добре да си стоят вкъщи ".

" Желаем нашите сестри да живеят почтено и безвредно ", сподели Халид Ханафи, и.д. отрасловият министър в държавното управление на талибаните.

Задължителното носене на бурка бе оповестено и в предписание на висшия водач на талибаните Хайбатулла Ахунзада , показан пред медиите, заяви Франс прес. В него се споделя, че "жените, които не са доста млади и не са доста остарели ", би трябвало да закриват лицето си пред всички мъже, които не са членове на фамилията ". Затова и рекомендациите са да се носи бурка, дреха, покриваща дамите от глава до пети единствено с отвор за очите.

Такива ограничавания за метода, по който би трябвало да се обличат дамите, имаше по време на предходното твърдолинейно ръководство на талибаните сред 1996 и 2001 г.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР