Десетилетия наред в Берлин педофили са ставали приемни бащи -

...
Десетилетия наред в Берлин педофили са ставали приемни бащи -
Коментари Харесай

Зловещ експеримент: десетилетия наред в Берлин педофили са ставали приемни бащи

Десетилетия наред в Берлин педофили са ставали приемни татковци - със съдействието на службите. Зловещ опит, управителен от педагога проф. Хелмут Кентлер. Ужасът продължава цели 30 години, оповестява "Дойче веле ".

Това наподобява на сюжет за психотрилър, само че за жалост е тъжна реалност: дълги години немският професор Хелмут Кентлер е ръководел един злокобен опит. Със съдействието на разнообразни служби в Берлин педофили са ставали приемни татковци на деца и младежи, които са били изоставени от родителите си. Проектът стартира в края на 1960-те години и продължава повече от три десетилетия. Познат е под името "експериментът Кентлер ".

"Педофилите са изключително подобаващи за приемни татковци "

Проф. Хелмут Кентлер към този момент не е измежду живите. Той умира през 2008 година. Бил е уверен, че "сексуалните контакти сред деца и възрастни не са нездравословни ", както и че педофилите са изключително подобаващи за приемни татковци.

Дълги години никой не поставял под подозрение "експеримента Кентлер ". На пръв взор всичко изглеждало добре: децата към този момент не били на улицата и не трябвало да живеят в профилирани домове. Затова пък педофилите към този момент можели да им протягат ръка вкъщи.

Разплитането на абсурда стартира преди няколко години: когато част от жертвите нарушават мълчанието си. След като е изровена архивна документи, Берлинският сенат разпорежда на университета в Хилдесхайм да изследва подробно случая. Неговият финален отчет хвърля тежки обвинявания: там се приказва за "провал на службите за подкрепяне на децата и младежите ", както и за съществуването на толерирана, подкрепяна и легитимирана от страната педофилска мрежа. Поименно в отчета се посочват следните институции: Педагогическият център в Берлин, Институтът "Макс Планк " за проучване на образованието, Свободният университет Берлин и Педагогическият семинар в Гьотинген. Освен това е открито съдействие по плана сред Педагогическия център в Берлин, където е работел Кентлер, и едно профилирано педагогическо учебно заведение, така наречен Оденвалдшуле в провинция Хесен, което през 2015 година беше закрито след голям скандал със полови издевателства над възпитаници.

Деца и младежи са били давани на регистрирани педофили от края на 1960-те чак до 2003 година. Според показания в този момент финален отчет, чиновници в виновните институции са били част от тази мрежа.

Ще има ли обезщетение за жертвите?

През шейсетте и седемдесетте години на предишния век Хелмут Кентлер (1928-2008) е бил началник на отдел в Педагогическия център в Берлин, а по-късно е работел като професор по обществена педагогика към Техническия университет в Хановер.

Първият отчет за "експеримента Кентлер " беше показан още през 2016 година от Института за демократични проучвания в Гьотинген. В заключенията си създателите тогава упрекнаха чиновниците, отговарящи за образованието в берлинския Сенат, в липса на воля за подпомагане в следствието. И сегашният отчет съдържа рекомендация за продължение на разплитането на абсурда.

Що се отнася до жертвите, двама от засегнатите желаеха обезщетение от управляващите в берлинския регион Темпелхоф-Шьонеберг. Юридически въпросът е с изтекла отминалост. Миналия март говорителка на Сената в Берлин разгласи, че се работи за "постигането на решение, което да е в полза на всички наранени ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР