Десет дни преди президентските избори в южноамериканската страна Еквадор, един

...
Десет дни преди президентските избори в южноамериканската страна Еквадор, един
Коментари Харесай

Кандидат-президент на Еквадор е убит по време на предизборна среща

Десет дни преди президентските избори в южноамериканската страна Еквадор, един от претендентите за поста беше погубен по време на избирателен протест в учебно заведение в провинция на север от столицата Кито. Това е Фернандо Вилависенсио - един от осемте кандидати за поста, някогашен народен представител в разпуснатия от настоящия президент Гилермо Ласо парламент, против който беше стартирана процедура по импийчмънт поради обвинявания в корупция.

Някога именуван " островът на мира ", Еквадор от няколко години страда от жестока вълна на принуждение, като се счита, че повода е наркотрафик. Страната не е обичаен производител и хъб за разпространяване на кокаин, само че е притисната сред Перу и Колумбия, които са производители.

Заподозреният палач на Вилависенсио е стрелят най-малко 10 пъти. Главната прокуратура на Еквадор заяви, че задържаният хипотетичен стрелец е умрял в полицейския арест след замяна на огън с личния състав по сигурността.

Девет души са ранени при офанзивата против кандидат- предизента, измежду които и участник в парламентарните избори и двама служители на реда. В обществените мрежи се популяризират видео фрагменти, за които се твърди, че са от момента на покушението.

Президентът Ласо свика службите по сигурност, изрече съболезнования на околните и съобщи, че " това няма да остане ненаказано ".

„ Организираната престъпност измина дълъг път, само че цялата тежест на закона ще падне върху тях “, сподели той.

Убийството идва в миг, когато Еквадор се бори с влошаваща се рецесия в сигурността, която докара до смъртоносна ескалация на принуждение и престъпност, подхранвани от трафика на опиати и войната за територия сред съперничещи си незаконни организации.

Еквадор се трансформира в неразделна част от доходоносните направления за трафик на кокаин от Южна Америка към Северна Америка и Европа, съгласно специалисти по сигурността, представени от CNN.

По време на акцията си Вилависенсио остро подлага на критика управляващите поради несправянето с насилието в страната, като назова в изявление Еквадор „ наркодържава “, овладяна от " политическа мафия ".

Първият тур на президентския избор в страната е на 20 август.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР