Дерматитът на клепача е често срещано състояние, което засяга подвижния

...
Дерматитът на клепача е често срещано състояние, което засяга подвижния
Коментари Харесай

Дерматит на клепача – отличава се по сърбежа


Дерматитът на клепача е постоянно срещано положение, което визира преносимия клепач и кожата към около очите. Обикновено тя е суха, сърбяща, зачервена и склонна на инфектиране. Причините за него са сензитивност към дразнител или алергия. Причислява се към неинфекциозните дерматози на клепачите и може да се изпише като алергичен и контактен дерматит на кожата. Към тази група болести спадат екзематозният дерматит, дисковидния лупус еритематодес. Близък е до екземата на лицето, псориазиса и себорейния дерматит на клепачите.

При дерматит на клепача кожата протича инфекциозен развой на тънката и по принцип сензитивна кожа към очите. Клепачите се подуват, кожата става суха и алена, сърбяща и сензитивна на дразнители, като сапун, козметика. Засяга и двете очи. При дълготрайно протичане, кожата загрубява, следи се така наречен лихенификация.

Най-често се срещат 4 форми на този дерматит: алергичен и контактен, иритативен контактен, атопичен и себореен.

При алергичния контактен дерматит се следи неспокойствие на кожата поради алергия към полените, да вземем за пример. Получава се поради козметика съдържаща железни съединения, никел. При иритативния има пряк контакт с непознатото тяло – т.е. развива се разследване на употребена козметика, грим, сапуни и други Атопичният е форма на екзема, която визира и кожата на клепачите. Себореята, с изключение на по скалпа може да слезе и се популяризира по челото, слепоочията и засегне клепачите. При нея се отделят сухи късчета кожа.

Рискови фактори за развиването му са чувствителността на самата кожа към очите и клепачите. Тя е тънка, без мастни тъкани и възобновяване ѝ е по-трудно. С възрастта тази кожа още по-тънка и сензитивна, не инцидентно точно към очите потеглят първите бръчици. С възрастта сме по-податливи на себореен дерматит.

Роля играе и генетичният фактор, изключително когато приказваме за атопичен дерматит.

Може да се появи при някои болести на кожата като псориазис и акне, също по този начин и при сенна хрема или астма.

Приемът на някои медикаменти също могат да предразположат изявата му, такива са неомицинът и бета-блокерите.
Свързани публикации.. Атопичният дерматит: сензитивната връзка сред кожата и положителното прочувствено положение 0 Урината, не хлорът, е причина за зачервени очи в басейна 0 Как протича атопичният дерматит? 0

При хората с някои специалности има по-висок от поява на този дерматит. Това е поради субстанциите, които насищат въздуха. Наблюдава се при земеделци, строители, козметици и изобщо експерти занимаващи се с поддържане на хубостта на другите.

В общия случай дерматитът на клепачите се дължи на неприятна хигиена на кожата.

Как може да се предотврати?
Избягвайте да търкате и разчесвате кожата към очите и клепачите. Така има по-висок риск от попадане на замърсител и реакция на кожата. В случай на сърбеж подобрете хигиената, като замените козметиката с по-малко нападателна за измиващата и подберете кремове без парабени, ароматни молекули, ланолин, формалдехит. Потърсете в аптеките артикули, които биха могли да облекчат сърбежа и защитят кожата. За известно време не използвайте грим, а по-нататък подберете подобен за сензитивна кожа и хипоалергичен.

Добре е да помислите и за смяна в хранителния режим. Често млечните артикули провокират и утежняват атопичният дерматит, да вземем за пример. Изяснете към кои храни организмът ви демонстрира нетърпимост или алергична реакция.

Не забравяйте при неподходяща среда да поставяте защитни очила.

Въпреки че не е съществено, положението изисква да му се обърне внимание, защото затрудненията му са надалеч по-неприятни. Може да се стигне до инфектиране на очите, зараза на кожата, невродермит и други Превенцията му е доста по-лесна, в сравнение с лекуването на задълбочилия се развой. Формата му следва да бъде избрана от доктор, който да я дефинира възоснова на прегледа и анамнезата.

При нужда могат да бъдат назначени проучвания.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР