Депутатите приеха , както и приеха на първо четене споразумението

...
Депутатите приеха , както и приеха на първо четене споразумението
Коментари Харесай

„Вкарват ни във война”, „запалени българи в Одеса” и още неверни твърдения от парламентарната трибуна

Депутатите одобриха, както и одобриха на първо четене съглашението сред България и Украйна за помощта. По време на дебатите в петък (9 декември) народни представители използваха в изявленията си от парламентарната естрада погрешни и подвеждащи изказвания като причини “против ” изпращането на оръжие на Украйна.

Factcheck.bg събра част от тях:
ТВЪРДЕНИЯ:
Георги Свиленски, Българска социалистическа партия:

“…Да видят българските жители лицемерието в тази постройка – на избори вие не обещавахте да вкарате България във война, а обещавахте безвъзмездни учебници, безвъзмездни медикаменти, ниски цени, високи приходи, Плана за възобновяване и резистентност. И в този момент за 15 минути вие отхвърлихте всички тези закони, а бързате да изпратите самолетите с оръжията за Украйна ”.

Корнелия Нинова, Българска социалистическа партия:

„ Питам ви, Австрия, Унгария, Швейцария, Лихтенщайн, Малта, Молдова, Ирландия – какви страни са? Те изповядват ли европейски полезности? Че те не доставят оръжия. И това го взеха решение техните национални органи. Опорката ви, че всички вършат по този начин и би трябвало, и ние да вършим – пада. Не всички вършат по този начин. Редица европейски страни споделиха „ НЕ ” на доставянето на оръжия. Помагаме с филантропична помощ, одобряват бежанци, както направи България и както е обикновено да се направи, когато един народ страда “

Българска социалистическа партия в позиция във Facebook:



„ Коалицията на войната “ прегази правилника и отхвърли целия дневен ред на Народното събрание, с цел да вкара България във война.
ПРОВЕРКА:
Държавите имат право да дават средства за самоотбрана, в сходство с правото на самоотбрана, прието в Устава на Организацията на обединените народи (ООН), се споделя в  от 2008 година, която дефинира общите правила за контрола на износа върху военни технологии и съоръжение.

 гарантира “неотменимото право на самостоятелна или групова самозащита при положение на въоръжено нахлуване против член на организацията ”. Тъй като  на експанзия и осъди държанието на Русия, това дава право на Украйна да употребява правото си на самоотбрана и да желае от другите страни да работят в името на груповата отбрана. От позиция на интернационалното право доставките на оръжие на Украйна . Няма никакви ограничавания върху количеството и качеството на тази помощ, стига да дава отговор на изискванията за нужда и пропорция.

Доставките на оръжие не значат “участие във войната ”.  да даде военна помощ на Украйна в размер до 900 милиона евро. В самостоятелно качество Белгия, Чехия, Дания, Финландия, Франция, Нидерландия, Норвегия, Португалия, Румъния, Словакия, Испания и Швеция , както и . Нито една от тези страни не е въвлечена във войната на Русия против Украйна. 

По данни на Института за световна стопанска система в Кил, който води подробна статистика за помощта за Украйна,  на военна помощ в спора, изпреварвайки Съединени американски щати, които са на второ място. Руската експанзия в Украйна принуди някои европейски страни да създадат поврат в обичайна си политика – оръжие в конфликтни зони, а  на страна в деен спор за пръв път от нападението на Съюз на съветските социалистически републики над Финландия през 1939 г. 

Твърдението на Корнелия Нинова е подвеждащо, тъй като дава за образец най-вече страни с интернационалните задължения, които се разграничават от тези на България. Макар да са “европейски страни ”, Швейцария, Лихтенщайн и Молдова не са членки на Европейски Съюз.  Унгария пък единствена измежду изброените е членка на НАТО и е единствената, с която България би могла правилно да се съпоставя в този подтекст. В същото време Австрия и Ирландия дават военна помощ на Украйна, само че съгласно решенията на техните национални органи тази помощ не включва “смъртоносно ” военно съоръжение. , към септември 2022 тази военна помощ е била на стойност 55 милиона евро.
ТВЪРДЕНИЕ:
Цончо Ганев, “Възраждане ”:

“Ние дадохме и жертви българи в този спор в Украйна и то не не в този момент когато избухнаха събитията април месец, а още преди години, когато стартира метежът и гражданската война в следствие в Украйна. Един или няколко българи в Одеса бяха запалени живи. Изгоряха живи. Къде беше българската страна и къде е в този момент? […] Какви решения вземаме ние в този момент – историята ще ни съди, само че е реалност, че сегашната украинска страна напълно съзнателно и целеустремено подпали и изгори българин в Украйна. ”

Костадин Костадинов: 

“Г-н Ганев, прав сте безусловно, имаше убити българи тогава в изгорения профсъюзен дом в Одеса през 2014 година. ”
ПРОВЕРКА: 
Проверка на Factcheck.bg сподели, че починалият по време на размириците от 2 май 2014 година в Одеса „ Иван Милев “ не е от български генезис, както и че няма открити обстоятелства за починали българи на този ден в украинския град. Цялата инспекция прочетете .
ТВЪРДЕНИЕ:
Ивелин Първанов, “Възраждане ”:

“Сега има един различен спор, по който ние не бяхме страна и по който внезапно се сетихме не знам за какво да минем към тези, които считаме че са били нападнати. Само че забравяме, че тези които официално са нападнати, в действителност започнаха революция преди 8 години против личния си народ, като ограничиха неговите права. ”
ПРОВЕРКА:
Инвазията в Украйна не е въпрос на преценка, а факт.  означава “нахлуване, настъпление, нахлуване ”. През февруари 2022 година Русия непредизвикано нахлу на територията на Украйна със своя военна мощ и техника.

 руската военна атака в Украйна е нарушаване на териториалната целокупност и суверенитета на Украйна и нарушава правилата в Устава на Организация на обединените нации. 

Повече за нарушаванията на интернационалното право от страна на Русия поради войната против Украйна четете .
ТВЪРДЕНИЕ:
Костадин Костадинов, “Възраждане ”:

“Закри се преподаването на български във всички учебни заведения в Украйна, където живее българско население. Няма сега едно държавно учебно заведение, в което да се преподава на български. ”
ПРОВЕРКА:
Проверка на Factcheck.bg откри, че не е неразрешено проучването на български език в украинските учебни заведения. След промени в просветителния закон на Украйна от 2017 година на български език се преподава до края на началния стадий на образованието в общините с българско малцинство. След началното учебно заведение предметите стартират да се учат на държавния език – украински, само че българският език и литература остават в програмата на държавните учебни заведения и не са неразрешени. Междувременно Русия не разрешава преподаването на български език в окупираната от нея Запорожка област.

Повече по тематиката – .

Предходните инспекции в рубриката PolitiCheck на Factcheck.bg вижте.

Всички материали от  могат да бъдат препубликувани свободно. Задължително е посочването на източника и името на създателя, както и слагане на линк към обявата.


Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР