Депутатите от Комисията по правни въпроси в Народното събрание приеха

...
Депутатите от Комисията по правни въпроси в Народното събрание приеха
Коментари Харесай

Със специален софтуер ще избират съдиите, които да разследват главния прокурор


Депутатите от Комисията по правни въпроси в Народното събрание одобриха на първо гласоподаване промени в Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за правосъдната власт.

Вносители са Десислава Вълчева Атанасова, Кирил Петков Петков, Атанас Петров Атанасов, Надежда Георгиева Йорданова и Хамид Хамид. Народните представители гласоподаваха за законопроекта на Атанасова и група народни представители с 14 гласа " За ", 5 гласа " срещу " и 2 гласа " въздържали се ".

В законопроекта се предлага да бъде основан напълно нов програмен продукт, посредством който да бъдат избирани съдиите, които са съгласни да бъдат назначавани за прокурори и да проверяват основния прокурор. С измененията ще има опция още магистрати да аплайват, с цел да бъдат утвърдени в листата, в случай че в началото не са го създали.
 22 съдии подготвени да проверяват основния прокурор и замовете му
22 съдии подготвени да проверяват основния прокурор и замовете му

Към момента са получени 15 сигнала

Депутатите обаче отхвърлиха измененията в законопроекта за изменение и допълнение на Закона за правосъдната власт, импортиран от Тошко Йорданов и група народни представители. Техните оферти се предвиждаха в три направления. Първата посока има за цел да промени опцията основния прокурор да има безграничен брой заместници във висшите прокуратури. Втората - да се основат и да се институционализират общи събрания във всички прокуратури за отваряне на институциите и мощно ограничение на централизма в нейното управление. Третата - анулация на опцията за цялостно командироване в системата на прокуратурата.
 Съдия от Софийския градски съд ще проверява основния прокурор
Съдия от Софийския градски съд ще проверява основния прокурор

Даниела Талева бе определена на инцидентен принцип от 22 съдии
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР