Депутатите имат като работа да одобрят енергийна стратегия. Вземането на

...
Депутатите имат като работа да одобрят енергийна стратегия. Вземането на
Коментари Харесай

Проф. Касчиев: Проектът на „Уестингхаус“ е уродлив и води след себе си до уродливи решения

Депутатите имат като работа да одобрят енергийна тактика. Вземането на съответни решения по планове е работа на изпълнителната власт. Причините за това бързане да се утвърди компания, която да построява 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ „ Козлодуй “ е обвързвано с велики желания и стремежи за бързо завземане. Това е мнението на специалиста по нуклеарна енергетика проф. Георги Касчиев.

Трябваше да се организира търг за избор на подобен план. Но депутатите взеха решение небрежно, че това ще бъде плана на „ Уестингхаус “, която ще достави оборудването. Това решение е уродливо и води след себе си поредност от уродливи решения. Освен това е в несъгласие на законодателството, тъй като липсват оценки, не беше извършено и публично разискване. А държавното управление е подведено от решението на депутатите, счита специалистът.

Причината за бързането съгласно проф. Касчиев е и тъй като изтича петгодишния период на екологичния отчета за 7-ми блок на АЕЦ „ Козлодуй “. Нужно е да получат право за първа копка, с цел да се осъществя плана, само че това може да не се случи. Защото може да се окаже, че сме нарушили закона за нуклеарната сигурност, което значи, че този план ще бъде стопиран. Такава каша може да се забърка, че този план изцяло да катастрофира, е мнението на енергийния специалист.

Проф. Касчиев уточни, че подобен реактор, какъвто е очакван за 7-ми блок на АЕЦ „ Козлодуй “, сега се строи в Съединени американски щати. Прогнозата е крайната цена да е 35 милиарда $. Прогнозите за цената на тока от този реактор е 180 $ на мегават/часа. Прогнозата за Европа – 130 евро на мегават/часа. Нашите политици живеят в измислена действителност, а не познават обстоятелствата, промяната той.

Според него има едно затопляне на хората, че цената на тока ще се подвига. Проф. Касчиев счита обаче, че либерализацията на пазара ще разреши да се предлага и по-евтина сила от ВЕИ и други различни източници на електрическа енергия. Прогнозата е цената за семействата да се вдигне с малко и тя да стане 20 ст. за киловат/часа, разяснява проф. Георги Касчиев.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР