Депутатът от ДПС Делян Пеевски, който е санкциониран за корупция

...
Депутатът от ДПС Делян Пеевски, който е санкциониран за корупция
Коментари Харесай

Крачка назад. Пеевски се отказва от мястото си в конституционната комисия

Депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски , който е глобен за корупция по закона " Магнитски ", няма да бъде член на конституционната комисия в Народното събрание. Това заяви самият той в сряда.

Новината идва, откакто при започване на месеца Пеевски с поддръжката на ГЕРБ, Движение за права и свободи и " ИТН ", а " Възраждане " не участваха в гласуването, макар че бяха в залата. Единствено от " Продължаваме промяната-Демократична България " (ПП-ДБ) гласоподаваха " срещу " и " въздържал се ", а по-късно. Досега от Движение за права и свободи отказваха това да се случи.

В сряда ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи организираха среща, на която да обсъдят бъдещите промени в Конституцията. След нея Пеевски заяви, че трите обединения са взели решение да изберат напълно нов състав на комисията, в който да не вземат участие никакви политически лица.

" Правя крачка обратно в името на България и Конституцията, тъй като измененията са неотложни ", сподели Пеевски в коридорите на Народното събрание.

" Крачката я вършат всички – както не взе участие господин [Христо] Иванов и той няма да излъчи знакови лица, ГЕРБ също - никой няма да излъчва знакови лица от партиите, с цел да я няма тежестта на всяко политическо лице. Ние политиците ще си приказваме какво е значимо да се случи, с ръководителя на Движение за права и свободи не излизаме от процеса, всяка парламентарна група ще разисква това, което се предлага, точките по тематиките ще бъдат съгласувани и с нас, само че дано да работят специалистите, с цел да вървим напред ", добави той.

Пеевски сподели още, че има реализирано единодушие сред политическите сили за главните точки, които да бъдат изменени в Конституцията. По думите му те включват разграждане на " безграничната власт на основния прокурор ", разделянето на Висшия правосъден съвет в два обособени съвета, с цел да могат съдиите да са независими, както и увеличението на пълномощията на инспекторатите.

Участието на Пеевски в комисията, която би трябвало да изготви измененията в българската Конституция за промяна на правосъдната система, провокира остри реакции. През 2021 година Пеевски беше глобен от Съединени американски щати за присъединяване в корупция по закона " Магнитски ", а по-късно получи наказания и от Англия.

Въпреки тях той в никакъв случай не е бил упрекван от българската прокуратура и осъждан. Избирането му за ръководител на ДАНС през 2013 година провокира всеобщи митинги против държавното управление на Пламен Орешарски.
  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР