Депозитите нараснаха, но ако се вгледаме в статистиката малко по-задълбочено,

...
Депозитите нараснаха, но ако се вгледаме в статистиката малко по-задълбочено,
Коментари Харесай

Българите харчат депозитите си от банките в инфлацията frognews.bg

" Депозитите набъбнаха, само че в случай че се вгледаме в статистиката малко по-задълбочено, ще забележим, че дребните депозити в действителност изчезват. Хората с дребни спестявания и по-ниски приходи посегнаха към тях и ги похарчиха, с цел да могат да закърпват дупки в фамилния бюджет. "

 

Според специалиста сериозният растеж на бързите заеми и утежняването на заплащанията по тях също може да се пояснява в тази посока.

 

Засега не съумяваме да се оправим добре с преодоляването на инфлацията, както и с месечните се разноски, които набъбнаха доста ", посочи Тошев.

 

" 345 000 депозита до 10 000 лв. излязоха от системата, бяха изхарчени в последните месеци за пълнене на дупки в бюджета. Хората с по-ниски спестявания ще продължат да протягат ръка към тях. "

 

Когато българинът не се усеща сигурен, той стартира да икономисва повече, а в този момент има много аргументи да се усеща нерешителен, акцентира той.

 

" В такива интервали българинът избира да икономисва така наречен бели пари за черни дни.

 

Депозитите порастват всяка година от 2009 година, когато международната финансовата рецесия ни завари с 22 милиарда спестявания в банките, през днешния ден те са 73 милиарда. "

 

Въпреки нулевите лихви в последните години, българинът продължава да икономисва и да натрупа, само че това не е всеобщият случай. 80% от българите остават в дребния сегмент на спестяванията до 10 000 лв., посочи кредитният съветник.

 

34 милиарда са изтеглените заеми, което прави системата извънредно ликвидна, разяснява Тихомир Тошев.

 

Най-вероятно ще минем повсеместното нарастване на лихвите много по-леко от други страни, предвижда Тошев. Според него ще си останем с лихви в рамките 3-3,5% при ипотеките и 4,5-7% при потребителските заеми.

 

Българинът през днешния ден е много по-богат, в сравнение с през 2009-а. Оттогава се оформи много по-стабилна междинна класа, означи в умозаключение специалистът.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР