Денят на Света Торица или Петдесетница има много традиции, които

...
Денят на Света Торица или Петдесетница има много традиции, които
Коментари Харесай

Днес е Петдесетница. Ето какво се прави на този специален ден за благополучие

Денят на Света Торица или Петдесетница има доста обичаи, които се съблюдават от епохи. Този празник е обвързван с доста поверия, които и до през днешния ден оказват помощ на хората да заобикалят неприятности и да притеглят благоденствие в живота си.

Ще ви срещнем с главните традиции на този ден. Повече от тях се отнасят към битовите каузи: става известно, че избрания дейности на празника оказват помощ да се притегли шанса, а други, обратнотто – отблъскват бедите.

1. Според поверието, дома би трябвало да се украси с брезови клончета и букети от полски цветя – за благополучие.

2. На Петдесетница наложително се пали свещ в памет на умрелите близки. Това оказва помощ за родова отбрана и да не се не помнят корените.

3. На Света Троица домът би трябвало да се украси със зелено, с цел да може нечистите сили да не навредят на семейството.

4. На този ден не се работи. Този, който нарушава възбраната, го грозят неприятности. Забраната включва ръкоделие, работа на двора и полето.

5. На Петдесетница не се пипа земята, другояче няма да има берекет, като има заплаха освен от апетит, само че и неприятности от рода на пожар.

6. Поверието гласи, че тези, които седнат на маса на Петдесетница като огромно семейство, ще мат благополучие през цялата година.

7. Смята се, че желанията на Петдесетница наложително ще се осъществен, в случай че идват от сърцето и не съдържат изгода.

8. На Петдесетница се плетат венци и се пускат във вода, с цел да привлекат в живота благополучие и шанс. Ако венецът плава безпрепятствено, фамилията ще има благополучна година.

9. На празника се подготвят брезови венци. Смята се, че в тях е заключена лечебна мощ, която оказва помощ против заболявания.

Ритуал за привличане на шанс на Петдесетница

От сутринта помещението би трябвало да се поръси със светена вода, да се възпламени църковна свещ и да се мине с нея из всички стаи, изговаряйки:

„ Бедите от вкъщи пропъждам далеко, триумф в дома привличам. С Божията помощ всичко ще се получи, ще бъдем щастливи и няма да има неуспехи “. 

Източник: svobodnazona.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР