Денков към Радев: Когато внясаше бюджет с 6% дефицит изпрати

...
Денков към Радев: Когато внясаше бюджет с 6% дефицит изпрати
Коментари Харесай

Денков към Радев: Когато внясаше бюджет с 6% дефицит изпрати България тотално извън европейска орбита

Денков към Радев: Когато внясаше бюджет с 6% недостиг изпрати България тотално отвън европейска орбита
Ако би трябвало да преценява къде се намираме в тези обстановки по повод експедитивност и съгласуваност сред институциите, слагам висока оценка.
Но по повод подготовката на страната имаме доста работа.
Това сподели министър-председателят Николай Денков във връзка наводнението по Южното Черноморие.

По думите му след бедствието страната е реагирала бързо и по най-хубавия вероятен метод.

Премиерът увери, че до края на месец септември би трябвало да бъдат изплатени компенсациите на потърпевшите след наводненията семейства.

„ Ако не беше пропаднал моста (бел.ред. на Царево), нямаше да има жертви.

Прокуратурата да ревизира за какво се случи този случай. Бедствие е имало, има и отново ще има, изключително с климатичните проблеми.
Не мога да подсигурявам, че няма да има жертви “, посочи министър председателят пред NOVA.
Той посочи, че стартовата помощ от 1512 лв. е за да даде първичен тласък на потърпевшите хора, а по-късно към този момент те самите да открият помощ от други хора по отношение на заслон и/или ремонт на вредите.

Парите ни Независимо от съпротивата на бизнеса минималната работна заплата би трябвало да стане 50% от междинната, напомни Денков.

Именно по тази причина тече полемика за повдигането на размера й, а самата заплата ще бъде обвързана и с парите за втора година майчинство.

Относно размерът на пенсиите министър председателят означи, че политическият консенсус е към така наречен швейцарско предписание и нарастването ще е обвързано с икономическите индикатори у нас.

„ Ще внесем бюджет, който оптимално да балансира несъответствията ”, сподели още министър-председателят. Денков съобщи, че не вижда съображение понижената ставка на Данък добавена стойност за ресторантьорите да остане в действие. По думите му броят на туристите у нас е огромен и няма причина 9-те % налог да продължат да работят.

По мотив коледните бонуси за пенсионерите Денков означи, че към момента не са обсъждани, само че генерално политиката на кабинета е да не поддържа разпределяне на пари „ на калпак “.

Бюджет 2023 „ Ще внесем бюджет, който ще балансира всички несъответствия.

Очакваме резултатите от вътрешни допитвания до администрациите, с цел да забележим къде имаме пропуски и къде заплащането е ниско “, посочи министър председателят.
По мотив разнообразни опасения дали заведенията за хранене още веднъж ще получат спомагателни средства,
Денков бе безапелационен: „ Не виждам никаква причина ресторантьорския отрасъл да чака компенсациии, тъй като няма съображение за това “.

По мотив продължаващото напрежение сред министър председател и президент и на фона на появила се тяхна обща фотография от спортно събитие в столицата,
Денков посочи:
„ С президентът си говорихме за проблеми, които би трябвало да решаваме дружно като институции. Когато се приказва за престрелки, това не е правилно, защото от дълги месеци имаше залпове от едната страна към другата.

Надявам се да си приказваме и да продължим да работим градивно, тъй като имаме много тематики за обща работа “, сподели той.
Денков отвърна на президентът Румен Радев, който, по думите му, от дълго време приказва за проевропейско развиване, само че това би трябвало да става с съответно деяние.
И добави:
„ Когато внесеш бюджет с 6% недостиг, ти тотално изпращаш страната ни отвън тази орбита “,

сподели Денков във връзка препоръчаният от служебния министър на финансите Росица Велкова проектобюджет на страната напролет на тази година.

„ Няма защо да прощавам. Имаме да вършим работа. Нямам ментори, нямам кой да ми шепне в ухото. На тези години имам самочуствие със своите триумфи, имам хора, на които се поверявам и с тях ще работим “, сподели министър председателят.

Относно разнообразни гласове в общественото пространство, призоваващи за импийчмънт на президента, Денков сподели: „ Всяка една процедура, каквато е импийчмънта, ще ни отклони от фокуса ни и това ще попречи, тъй като ще отнеме доста от публичната и политическа сила.

По-скоро такава процедура би пречила на този стадий “. Референдум за 3 март?

Продължаващата дискусия към датата на националния празник бе мотив за коментар на министър председателят за това дали е вероятен референдум по тематиката.

„ 3 март има доста противоречиви моменти, които не се споделят.

Никой не оспорва ролята на празника като подобен. Ако би трябвало референдум, то дано се обсъдят причини и в двете направления в Народното събрание “, разяснява Денков.

Неспирното напрежение сред сътрудниците във властта ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ Денков сподели: „ Първо, би трябвало да имаме доверие, че можем да работим дълготрайно по цели. То се построява, а не се явява през днешния ден или да изчезва на следващия ден. Имаме някакви първи стъпки на взаимни дейности, само че до момента в който не свършим дилемите до Нова година ясно ще се види дали има поле за такова доверие “, разяснява ученият.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР