Демократите губят контрола в Камарата на представителите, но борбата за

...
Демократите губят контрола в Камарата на представителите, но борбата за
Коментари Харесай

Изборите в САЩ: Демократите губят контрола в Камарата на представителите, Сенатът – на кантар

Демократите губят контрола в Камарата на представителите, само че битката за Сената продължава да е яростна. Това сочат предварителните резултати от извършените през вчерашния ден междинни избори в Съединени американски щати. Данните и на BBC, и на „ Ню Йорк таймс “ демонстрират, че републиканците водят с към 20 места на демократите. Според BBC резултатите са надлежно 195 на 176, съгласно „ Ню Йорк таймс “ те са 197 на 168. Към момента обаче преброяването на гласовете продължава, като окончателните резултати може да бъдат оповестени и чак идната седмица.



Това ще се окаже и решаващо за борбата за контрола над Сената, която наподобява повече от яростна. На абсолютния кантар са изборите в Уисконсин, Невада, Джорджия и Аризона. В същото време претендентът на демократите за сенатор от Пенсилвания Джон Фетерман съумява да означи сериозна победа за партията си в щата, като взема мястото на сегашния сенатор републиканец, настояват и от BBC, и от „ Ню Йорк таймс “.Като цяло, съгласно другите прогнози, резултатите на републиканците и на демократите са на кантар с по 48 места.
Прогнози
„ Републиканците все още имат повече места в Камарата на представителите – 198 против 173 за Демократите. В същото време обаче Републиканците към момента се нуждаят от 22 места, с цел да си осигурят  надзор над Камарата. Те настояват, че са сигурни, че ще го реализиран “, разяснява BBC.
Какво е ситуацията в Сената?
Според BBC двете партии си дишат във врата там. „ Въпреки че Републиканците означават победи, партията не получава успехите в Сената и при борбата за губернаторите, които предварителните прогнози вещаеха. В Пенсилвания демократът Джон Фетерман опроверга прогнозите и побеждава при борбата за място в Сената претендента на републиканците Оз Мехмет. В Джорджия надпреварата още е на кантар сред сенатора от Демократическата партия Рафаел Уорнок и кандидата на републиканците, подсилен от Тръмп – Хершел Уокър. Очакванията са да има балотаж след 4 седмици, с цел да реши вота. Състезанието в Невада за Сената също е на кантар. Първият сенатор от латински произход-демократът Катрин Кортес Масто е по петите на кандидата на републиканците Адам Лаксълт с по-малко от 1000 гласа “, написа BBC.

Какво следва?

Проведените на 8 ноември междинни избори в Съединени американски щати са основни, тъй като все още демократите държат контрола в конгреса на Съединени американски щати. Те имат болшинство в Камарата на представителите, а в Сената са в паритет с демократите. Тези места обаче са задоволителни, с цел да обезпечен на президента-демократ Джон Байдън, че ще съумява да прокарва политиките си през законодателния орган. Ако обаче републиканците вземат контрола над Конгреса, идващите 2 години до края на мандата на US президента ще са сложни за Байдън, настояват анализаторите.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР